BiH još uvijek bez Zakona o zabrani negiranja genocida

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom 25. godišnjica genocida u Srebrenici se ipak neće obilježiti kako je planirano, jer Zakon o zabrani negiranja genocida još uvijek nije donesen.

Očekivalo se da će do obilježavanja 25. godišnjice zakon biti na snazi, a to bi bila i definitivna svojevrsna pobjeda nad zločinom, piše Patria.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko još prošle godine 11. jula je kazao da će se zalagati da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, dobije zakon o negiranju genocida.

„Zalagat ću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon, na 25. godišnjicu genocida“, kazao je Incko.

Ali, sudeći po sadašnjem stanju stvari čini se da ovakav zakon neće ugledati svjetlo dana prije 11. jula 2020.

Inače, zakon o negiranju genocida postoji u Kanadi, Belgiji i drugim zemljama, a ne postoji u BiH, gdje se to desilo.

Govorilo se da bi ovakav Zakon visoki predstavnik mogao i nametnuti, ukoliko ne bude volje u Parlamentu, a što do sada nije bilo. Jednostavno civilizacijska norma je da se prizna genocid.

Stoga, visoki predstavnik u BiH ima obavezu nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv međunarodnog prava.

Pojedini zastupnici u Parlamentu BiH pokretali su slične inicijative ali nažalost, zbog opstrukcije zastupnika iz entiteta RS i uz podršku HDZ-ovih zastupnika nikada nije prihvaćena i sve su naznake da Parlament BiH još nema volje za donošenjem takvog zakona.

Zbog toga, kao jedina opcija nameće se proglašenje zakona od strane visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.