BKC: Zbog koronavirusa otkazan festival “Baščaršijske noći”

Bosanski kulturni centar KS obavještava javnost da se Festival “Baščaršijske noći” ove godine, uprkos činjenici da je trebao biti jubilarni 25., nažalost neće održati u tradicionalnom terminu od 1. do 31. jula.

Ovo je, u najkraćem, zaključak sastanka Ministra kulture i sporta Kenana Alikadića i direktora JU BKC KS Edina Kukavice, prenosi Klix.ba.

“Pogoršana zdravstvena i epidemiološka situacija i nemogućnost preduzimanja i održavanja svih mjera zaštite uvjetovala je donošenje odluke zbog koje nismo sretni ni mi, ni izvođači, a ni građani kantona”, navodi se u saopćenju BKC-a.

Dodaju kako je donošenju ove odluke pridonijela činjenica da bi organizacija svakog javnog događaja koštala više nego što je razumno prihvatljivo, a što bi se u uvjetima opće štednje i smanjenja troškova moglo protumačiti kao rasipanje novca poreskih obaveznika, što nikome, kako kažu, nije u interesu.

“U svakom slučaju, JU BKC KS zadržava obavezu da javnost obavijesti o svim novostima ukoliko dođe do promjene situacije u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini”, zaključno je navedeno u saopćenju.