Doniranje kurbnskog mesa javnim kuhinjama

Kurbansko meso javnim kuhinjama građani mogu donirati tokom 31. jula i 1. augusta, osim u SOS dječijem selu, gdje se donacije primaju samo prvi dan Kurban bajrama.

CRVENI KRIŽ

Crveni križ Kantona Sarajevo koji u julu mjesecu priprema 1.072 obroka dnevno i distribuira na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo vršit će prijem dva dana. Kurbani se mogu predati u Centralnu kuhinju u ulici Braće Begić br. 11 (Koševsko brdo), u sljedećim terminima:
• prvi dan – 31.07.2020. (petak) – od 10:00 do 18:00 sati
• drugi dan – 01.08.2020. (subota) – od 10:00 do 18:00 sati

U Centralnoj kuhinji primat će se samo kurbansko meso koje ima dokument o izvršenom veterinarskom pregledu mesa. Prikupljeno kurbansko meso koristit će se za pripremu obroka za korisnike naše kuhinje. Kontakt telefoni: 033 201 218, 062 969 989 i 061 476 928.

SOS Dječija sela BiH

SOS Dječija sela BiH će donacije kurbanskog mesa primati samo prvog dana Kurban bajrama, u petak, 31.07. u SOS Dječijim selima Gračanica i Sarajevo. Neophodno je da meso bude prethodno pregledano od strane ovlaštenih veterinarskih organizacija, uz posjedovanje potvrda, odnosno pečata o zdravstvenoj ispravnosti.

“Želimo se zahvaliti od srca svim prijateljima SOS Dječijih sela BiH što i ove godine, kao i godinama iza nas, misle na djecu bez roditeljskog staranja i koji sa nama žele podijeliti radost Bajrama. Kao i uvijek, zdravlje djece nam je na prvom mjestu, stoga smo ove godine, u skladu sa preporukama, preduzeli sve higijenske mjere i ograničili donacije kurbanskog mesa na jedan dan. Kapaciteti skladištenja mesa su ograničeni, stoga pozivamo sve koji žele donirati, da nam se prije dolaska u selo jave telefonom i dogovore vrijeme dolaska”, poručili su iz SOS Dječijih sela BiH.

Ukoliko želite donirati kurbansko meso na lokaciji Sarajevo ili Gračanica, možete kontaktirati Organizaciju na broj telefona 061 973 341 u Sarajevu, odnosno 060 334 31 68 u Gračanici. Iz Organizacije napominju da je pored veterinarskog pečata o ispravnosti mesa, potrebno poštovati i sve higijenske mjere zaštite, te mole sve koji žele donirati da imaju zaštitnu opremu, masku i rukavice, prilikom dolaska u SOS Dječija sela.

NARODNA KUHINJA STARI GRAD

Narodna kuhinja Stari Grad zbog stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa neće primati meso u prostorijama kuhinje u Halačima, već svi koji žele donirati kurbansko meso mogu predati meso u mesnici „Gora“ koja se nalazi u Semizovcu (Kamenica b.b. uz magistralni put M18).

“Meso će u pomenutoj mesari preuzimati naše osoblje koje će u skladu sa naredbama Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata veterinarske inspekcije ostavljati meso odmah u rashladnim komorama. Kako bi nas ljudi lakše našli mesnicu naše vozilo, koje je lako prepoznati, će stajati pored magistralnog puta”, objasnila je Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje „Stari Grad“.
Napominjemo našim sugrađanima koji žele donirati kurbansko meso da to mogu učiniti samo uz priloženu potvrdu o zdravstvenom stanju životinje (Obrazac A-1), koju im moraju dati prodavači kurbana.
Kurbansko meso je moguće donirati prva dva dana Kurban-bajrama (petak 31. jula i subota 1. augusta 2020. godine) u periodu od 10 do 16 sati. Sve dodatne informacije i pojašnjenja građani mogu dobiti na broj telefona Narodne kuhinje “Stari Grad” 033/237-189 i 061/208-531.

Prikupljeno kurbansko meso će biti adekvatno uskladišteno i dugoročno korišteno za spravljanje kvalitetnijih obroka u ovoj javnoj kuhinji.

PODJELA MESA KORISNICIMA

Uprava Narodne kuhinje „Stari Grad“ obavještava svoje korisnike da će podjela kurbanskog mesa tokom predstojećeg Kurban-bajrama biti organizovana prema sljedećem rasporedu. Korisnici koji dolaze sa područja općine Stari Grad će dobiti kurbansko meso prvog dana Kurban-bajrama u petak 31. jula 2020. godine u periodu od 11 do 16 sati ispred Narodne kuhinje „Stari Grad“ u Ulici Halači 6.

Istog dana, 31. jula, za korisnike koji uzimaju svoje tople obroke na punktu kuhinje u Tarčinu podjela kurbanskog mesa za njih će biti organizovano od 10 sati.

Korisnici Narodne kuhinje „Stari Grad“ koji dolaze sa područja općina Centar i Novo Sarajevo će dobiti svoje sljedovanje kurbanskog mesa drugog dana Kurban-bajrama odnosno u subotu 1. augusta 2020. godine u od periodu od 11 do 16 sati, također ispred Narodne kuhinje.