Dženaza i dan sjećanja za šest ubijenih građana Prijedora i Kozarca

Dženaza namaz za šest nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca bit će klanjana danas na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, saopćio je Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora.

Vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice počet će u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjan nakon podne-namaza na istom mjestu. Ovim povodom će u Kamičanima biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, a pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića.

Zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bit će predstavljena izložba fotografija ”Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ”Kamičani” će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Planirano je obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje ”Kamičani”.

Osim reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, podpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate, saopćio je Organizacioni odbor.