DŽenaza u Kozarcu: Smiraj pronašlo šest žrtava

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas je klanjana kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora i Kozarca.

Dženazi su prisustvovali, između ostalih, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović kao i potpredsjednik entiteta Republike Srpska Ramiz Salkić.

Konačni smiraj u Kamičanima su pronašli Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović, koji su pronađeni na lokalitetu Korićanske stijene. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Gradiška.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odbio je proglasiti Dan žalosti na dan ukopa žrtava i to je već sedmi put zaredom.

Predstavljena je izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra “Kamičani” će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

“Devet dana nakon dženaze u Srebrenici ponovo smo se okupili kako bismo klanjali dženazu nevino ubijenoj braći i sjetili se onih koje smo već ukopali. Svako od nas nosi bezbroj neispričanih priča, možemo samo zamisliti kroz šta su prolazili šehidi u posljednjim trenucima na ovom svijetu. Nije laka spoznaja da ih nismo mogli zaštititi od onih koji nisu imali samilosti i suosjećanja. Zato nikad ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o sudbini ne odlučujemo oslonjeni na Boga”, kazao je reis Kavazović.