Egipat: Pet djevojaka osuđeno na zatvor zbog sadržaja na društvenoj mreži TikTok

Egipatski sud je zbog narušavanja javnog morala objavama na društvenoj mreži TikTok kaznio pet djevojaka na po dvije godine zatvora.

Presuda protiv Haneen Hossam, Mowade al-Adham i još tri djevojke, pored zatvorske kazne, sadrži i novčanu kaznu od oko 16.000 eura. Presuda je prvostepena i na nju imaju pravo žalbe, piše Guardian.

Hossam je uhapšena u aprilu nakon što je na TikToku objavila trominutni video za 1,3 miliona osoba koje je aktivno prate, poručivši djevojkama da mogu zaraditi povezujući se s muškarcima preko treće aplikacije. Adham je uhapšena u maju zbog satiričnog videa na TikToku i Instagramu gdje je prati dva miliona ljudi.

Advokat Ahmed Hamza al-Bahqiry tvrdi da su djevojke optužene zbog načina na koji zarađuju. Hapšenja oslikavaju podijeljeno i dijelom kontroverzno egipatsko društvo koje ne toleriše “previše” individualne slobode.

“Presuda je šokantna, ali očekivana. Vidjet ćemo šta će se desiti nakon žalbe. Čak i ako imate različito mišljenje o sadržaju na TikToku, to nije razlog za zatvorsku kaznu”, rekao je advokat.

Egipat je i ranije vršio pritisak na djevojke na društvenim mrežama, posebno plesačice i pjevačice zbog “sugestivnog materijala”.

Plesačica Sama al-Masry osuđena je na tri godine zatvora jer je “poticala razvrat” videom koji je objavila 2018. godine. Ali pošto je video ponovo postao viralan, ona je uhapšena i osuđena u junu 2020.