Evropska komisija održala video konferenciju na temu “Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička historija“

Evropska komisija je danas održala video konferenciju na temu “Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička historija“.

Konferenciju je otvorio Olivér Varhelyi, komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje. U uvodnom izlaganju se obratio i specijalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, te ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu, prenosi Oslobođenje.

U obraćanju, ambasadorica Merdan se zahvalila komesaru Varhelyiju i Evropskoj komisiji na organizaciji jedne ovako važne konferencije naglasivši da je suočavanje i zaštita istine ključna za završetak procesa pomirenja.

Dodala je da je pomirenje presudno za postizanje trajne stabilnosti koja je neophodna za izgradnju prosperitetne budućnosti, te da je to od izuzetne važnosti za dalji razvoj demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine. Istaknula je da su vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava kao i pomirenje, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj sastavni dio procesa evropskih integracija.

Kazala je da je Evropska unija izgrađena na principima mirnog suživota i predanoj saradnji svojih članica, te naglasila da je glavna motivacija za proces evropskih integracija želja da se spriječi ponavljanje ratova i zločina u Evropi.

Napomenula je da građani Bosne i Hercegovine visoko cijene jasnu posvećenost institucija Evropske unije kao i njenih država članica evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Na konferenciji, na kojoj je učestvovao i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, sudjelovali su brojni predstavnici civilnog društva iz BiH i regiona, koji su se reflektirali na najcrnje stranice evropske povijesti, te razmijenili mišljenja o načinima izgradnje budućnosti zasnovane na istini i pravdi.

Na konferenciji je učestvovala i Genoveva-Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, čijim izlaganjem je zaključena konferencija.