Federalna vlada odobrila prenamjenu i prijenos sredstava s posebnih namjenskih transakcijskih računa

Federalna vlada odobrila je prenamjenu i prijenos sredstava u visini od 6.620.489,62 KM s posebnih namjenskih transakcijskih računa, i to s računa “Povrat uplate po osnovu plaćanja PDV-a na revolving osnovi”, u iznosu od 4.785.389,94 KM i računa ESCROW u iznosu od 1.835.099,68 KM.

Odobrena sredstva bit će prenesena na transakcijski račun Federalnog ministarstva financija otvoren kod Union banke d.d. Sarajevo, a nakon prijenosa sredstava će  ovi transakcijski računi biti zatvoreni, piše Patria.

Federalno ministarstvo finansija će u roku od 90 dana od dana prijenosa ovih sredstava Vladi Federacije BiH podnijeti izvještaj o njihovom namjenskom utrošku.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka je donesena jer je članom 12. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica propisano da u periodu dok traje stanje prirodne nesreće i 60 dana po njenom prestanku, propisi doneseni na nivou Federacije BiH kojima je uređeno namjensko korištenje sredstava neće biti primjenjivani. Stoga ova sredstva mogu biti korištena isključivo za saniranje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja nesreće.

Ova sredstva će biti korištena za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja iz propisa o doprinosima u skladu s članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.