HBO Adria izabrao najšokantnije scene iz serije “Černobil”

“Černobil” je  mini-serija koja predstavlja dramatizaciju priče o nuklearnoj katastrofi koja se desila u Černobilskoj nuklearnoj elektrani 1986. godine, pri čemu je kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora, a posljedice ogromne količine radioaktivnosti izazvane tada se osjećaju i danas.

HBO Adria je napravila listu najupečatljivijih i najšokantnijih scena iz ove serije.

Scena u bolnici

Ljudmila Ignatenko dolazi u bolnicu posjetiti svog muža, Vasilija. Isprva se čini da je s njim sve uredu, te provode neko vrijeme zajedno. Međutim, Vasilije je vatrogasac koji je bio u neposrednoj blizini reaktora i zbog toga mu se koža preko noći pretvorila u opekotine, od čega je na kraju i preminuo.

Foto: Facebook/ HBO Adria
Foto: Facebook/ HBO Adria

Scena helikopterske eksplozije

Kako bi ugasili eksploziju i spriječili širenje radioaktivnog dima, glavni istraživači Valery Legasov i Boris Scherbina poslali su helikoptere s pijeskom koji su samo trebali taj pijesak ispustiti u reaktor. Helikopteri su se previše približili dimu i preletjeli su iznad reaktora. Kada je helikopter izašao iz dima, raspao se na komade i srušio.

Foto: Facebook/ HBO Adria
Foto: Facebook/ HBO Adria

Čišćenje

Dva bivša sovjetska vojnika, koji su stigli iz Afganistana, te jedan dobrovoljac, zaduženi su za ubijanje kućnih ljubimaca u gradu i obližnjim naseljima, kako bi spriječili širenje zračenja. Međutim, dobrovoljac je bio mlad i oklijevao je da upuca psa. Na kraju ga je pogodio, ali ga nije uspio ubiti. Tada dolazi jedan od vojnika koji ubija psa i govori dobrovoljcu: “Ne smiješ ih pustiti da pate”.

Foto: Facebook/ HBO Adria
Foto: Facebook/ HBO Adria

Ignorisanje i poricanje

Glavni inženjer Černobilske nuklearne elekrane nije vjerovao da se desila tako velika nesreća uprkos konstantnim upozorenjima sa svih strana, jer se nije mogao suočiti s činjenicom da je napravio grešku koja će koštati života njega, radnike a i stanovnike. Čak je i na press konferenciji izjavio kako nije ništa ozbiljno. Na kraju je bio jedan od prvih koji su preminuli uslijed prevelikog zračenja.

Foto: Facebook/ HBO Adria
Foto: Facebook/ HBO Adria

Kako biste vidjeli ostale scene, u slučaju da ih niste vidjeli do sada, pogledajte ovu mini-seriju koja je puna živopisnih prizora od kojih se ledi krv u žilama i koja vam sama tjera suze na oči.