Heroji u bijelom premoreni: Je li zdravstvo u BiH pred kolapsom?

Porast broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini doveo je i do povećanja broja osoba kojima je potrebno bolničko liječenje.

Svjedočimo sve češćim apelima i vapajima zdrastvenih djelatnika koji su na izmaku snaga. Ima li zdravstveni sistem snage i uslova za naredne mjesece, prema nekima i godine borbe protiv koronavirusa?

Sačuvati radnu snagu heroja u bijelom sve je teže. Iscrpljenost ljekara i zdravstvenih radnika sve je veća. Pet mjeseci rada u potpuno drugačijim uvjetima dodatno je zakompliciralo ponovno pogršanje epidemološke situacije. Broj novozaraženih sve više raste. Imaju li snage za novu borbu?

Zasposlenici Doma zdravlja Kantona Sarajevo već kontinuirano duži period rade u težim uslovima, ljudi daju svoj maksimum mi dnevno testiramo oko 250 pacijenata na svim našim punktovima. Ja moram da naglasim da domovi zdravlja rade i pružaju usluge pacijentima drugih zavoda kao što je Zavod za medicinu rada, MUP-a itd“, kazao je direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić za BHRT.

Slična situacija je i u Unsko-sanskom kantonu. Pored teških uvjeta i iscrpljenosti radnika, ovaj kanton još uvijek ima problem sa ograničenim brojem testiranja.

Imamo sada samo u Kantonalnoj bolnici jedan problem a to je faktički slanje testova na Covid na mikrobiologiju jer imamo limitiran broj slanja. Što se tiče zdravstvenih radnika i njihovog angažmana oni su doista iscrpljeni, jer ovo traje već pet mjeseci, a situacija se pogorošava. Sve je više pozitivnih“, ističe Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike USK.

Zdravstveni radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske tvrde da su preumorni od rada u neljudskim uvjetima, s pojačanom zaštitnom opremom.

Biti nekoliko sati pod zaštitnom opremom je prilično iscrpljujuće , a pri tome morate držati koncentraciju i posvetiti se pacijentu i pružiti mu najbolju moguću njegu. Poštovanjem mjera pomoći ćete sebi, nama , cjelokupnom društvu da što prije prevaziđemo infekciju“, kazao je dr. Emil Bujić sa Klinike za kardiologiju na UKC-u RS.

Na iscrpljenost i umor medicinskih radnika u stalnoj borbi protiv koronavirusa ukazali su i mladi doktori iz Bijeljine, Ljubinja i Trebinja. Apelima, kako navode, žele skrenuti pažnju građanima da poštuju donesene mjere i time olakšaju rad medicinarima, a kako ne bi došli do scenarija da budu pozitivni na koronavirus, dođu u Klinički centar, a nema odmornog ljekara spremnog da pomogne.