H&M otvara još jednu prodavnicu u Bosni i Hercegovini

Drugi najveći svjetski trgovac na malo u sektoru mode zabilježio je u drugom kvartalu ove godine svoj prvi gubitak u nekoliko decenija.

Nakon što je prodaja u prvom kvartalu ove godine pala za 25 a u drugom za čak 50 posto, švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (blizu 700 miliona dolara), prenosi biznisinfo.

Svjetski mediji prenose kako je ovo vjerovatno i prvi put ikada da ovaj maloprodajni gigant ima negativan godišnji rezultat a vijest o gubitku stiže u vrijeme kada svjetska ekonomija prolazi teške trenutke nakon nekoliko mjeseci obustave poslovnih aktivnosti čije negativne posljedice nisu zaobišle ni najuspješnije svjetske kompanije.

Iz H&M-a su najavili kako će zbog lošeg rezultata morati praviti uštede a one će biti napravljene dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostaće trajno zatvoren.

“Mi smo porodica brendova i funkcija koji će zajednički raditi da prebrode ovu vanrednu situaciju. Prirodno je u našem poslu da se konstantno procjenjuju različite lokacije i posao prilagođava razvoju događaja, što može rezultirati kako zatvaranjem tako i otvaranjem, no možemo vam reći da će naša radnja u Delta Planetu nastaviti uobičajeno raditi. Bude li u budućnosti nekih promjena, blagovremeno ćemo o tome informisati javnost”, rečeno je iz švedske kompanije.

Napominju kako isto vrijedi i za buduću radnju u Tuzli. Podsjetimo, njeno otvaranje najavljeno je za jesen ove godine.

“Kako smo ranije najavili, radimo na tom projektu. Dođe li do nekih promjena o tome će javnost biti odmah obaviještena”, kazali su iz H&M-a.