Inicijativa za Bjelašnicu: 200 zaljubljenika u prirodu pohodilo bh. ljepoticu

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman uz podršku KJP ZOI84 organizovala je jučer promotivnu šetnju grebenom Bjelašnice na kojoj je učestvovalo 200 zaljubljenika u prirodu od 7 do 77 godina.

Ako je prošle godine jak vjetar spriječio organizatore da realizuju masovni planinarski pohod na Bjelašnicu, ovaj put vrijeme je bilo naklonjeno: sunčano, uz blagi povjetarac, idealno za provesti dan na 2000 metara. Dok se u gradu živa penjala do 34 stepena, temperatura na Bjelašnici je bila ugodna, oko 26 stepeni.

Veliki broj učesnika i učesnica učinili su ovaj pohod teškim za organizaciju, ali sve je proteklo u najboljem redu. KJP ZOI84 obezbijedio je besplatan prevoz šestosjedom, a potom su u pratnji vodiča učesnici stigli do Male Vlahinje. Mnogima je ovo bio prvi izlazak na olimpijsku ljepoticu, a neki su se sa sjetom prisjećali Olimpijade u Sarajevu i fotografisali kraj olimpijske pahuljice koja i danas stoji na startnoj kući.

Foto: Inicijativa za Bjelašnicu
Foto: Inicijativa za Bjelašnicu

“Veoma smo zadovoljni odzivom čime smo postigli cilj. Željeli smo promovisati ljepote koje Bjelašnica nudi i čini se da smo u potpunosti uspjeli. Veliko je zadovoljstvo gledati djecu kako trčkaraju po livadi ili cijele porodice kojima je ovo prvi odlazak na planinu. Nadamo se da će u budućnosti građani više koristiti vertikalni transport i pohoditi Bjelašnicu jer je ovo prava vazdušna banja”, poručili su iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Najbolju ocjenu je dao jedan od učesnika.

“Ovo je nešto prekrasno. Nisam ni znao da je tako jednostavno doći na ovu nadmorsku visinu gdje se zaista diše punim plućima. Idući vikend obavezno dolazim s cijelom porodicom”.

Iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman poručuju da je ovo samo jedna u nizu akcija na poboljšanju ukupnog stanja i slike o Bjelašnici. Na redu je Igman kao i intenziviranje priprema za zimsku ski sezonu.

Očekuju da akumulacije za vještačko osnježenje budu pune do kraja ljeta, dovršenje radova na proširenju “tehničkog puta” te realizaciju projekta osnježenja cjelokupne staze “Kolijevka”.

Foto: Inicijativa za Bjelašnicu
Foto: Inicijativa za Bjelašnicu