Inovacija vlade Singapura: COVID-19 tokeni za stariju populaciju

Iako danas često mislimo da svi posjeduju pametne telefone, to ipak nije tako. Zemlje širom svijeta nadaju se da će uz pomoć uređaja pratiti kontakte između onih s koronavirusom i ostatka javnosti.

Kako bi tu opciju približili starijim osobama, vlada u Singapuru objezbjeđuje Bluetooth privjeske pod nazivom TraceTogether tokeni.

Tokeni mogu komunicirati jedni s drugima, kao i s aplikacijom za pametne telefone TraceTogether, a sve u svrhu vođenja evidencije o tome ko je stupio u kontakt s virusom, pri čemu nije potreban pametni telefon.

Prednost imaju starije osobe koje imaju malu podršku porodice ili pak imaju problema s mobilnošću. Tokeni će se prvenstveno dodjeljivati starijoj populaciji. Ako korisnik stupi u kontakt s nekim ko ima COVID-19, službenik za traženje kontakata će ih kontaktirati i obavijestiti.

Ukoliko pružatelj zdravstvene usluge utvrdi da se osoba zarazila, podaci s uređaja se mogu preuzeti zbog dubljeg uvida u to s kim je osoba bila u kontaktu, piše Engadget.

Kako bi riješili pitanja vezana za privatnost, TraceTogether tokeni nemaju WiFi, mobilnu ili GPS opciju te sadrže samo podatke o proteklih 25 dana. Smatra se da period inkubacije za koronavirus iznosi oko 14 dana.

Ovi bi uređaji trebali biti od pomoći starijim osobama i omogućiti im brzu pomoć ukoliko im je potrebna. Vrlo lako zaboravljamo da ne koriste svi ljudi pametne telefone, tako da bi ovi privjesci mogli upotpuniti taj nedostatak.