Foto: Vlada KS

Ispunjeno obećanje, Vijeće mladih KS dobilo prostorije za rad

Vlada Kantona Sarajevo osigurala je prostore za rad Vijeću mladih KS u okviru objekta Doma mladih, Skenderija. 

Ovo savjetodavno tijelo Skupštine i Vlade KS će, nakon sedam godina koliko postoji, početkom naredne sedmice početi s radom u novim prostorijama.

Troškove za finansiranje ovog prostora osigurat će Ministarstvo za kulturu i sport i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Ovim povodom, premijer KS Mario Nenadić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić danas su zajedno s predsjednicom ovog vijeća Naidom Mehanović i članovima, te direktorom Skenderije Amerom Kapom obišli ovaj prostor.

Premijer Nenadić je poručio kako je ovo prvi put da jedna Vlada osigura prostor za rad Vijeća mladih KS.

“Ovo je jedan realan i simboličan čin Vlade KS. Oni kao savjetodavni organ funkcioniraju i formalno postoje već sedam godina i nikada do sada nisu imali prostor za rad. Jedan od naših prioritetnih zadataka i dogovora koje smo postigli s njima prije tri mjeseca, kada smo počeli našu saradnju, upravo je bio osigurati im uslove za rad. Na taj način mogu imati i bolji način saradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama“, istakao je premijer Nenadić.

Po njegovim riječima, Skenderija je uvijek bila mjesto u kojem su se okupljali mladi, a i blizu su zgradi Kantona, te su im njegova vrata uvijek otvorena.

“Sarađujemo na sedmičnoj osnovi, i na ovaj način stvaramo uslove za organiziran rad na jednom mjestu, te im poručujem neka budu ‘alternativna vlada’ i svako pitanje koje je važno za mlade nama delegiraju“, naglasio je premijer.

Predsjednica Mehanović je rekla kako se Vijeće zalaže da se glas mladih čuje u svim komisijama, a zahvaljujući premijeru i ministrima u Vladi oni su konačno dobili svoje prostorije.

“Sad svi mladi ljudi, kao i oni iz općinskih organizacija mogu doći kod nas i delegirati svoje ideje ili prijedloge“, kazala je.

Ministar Krivić je naveo kako ga raduje što je Vijeće mladih dobilo prostor na korištenje, jer je to jedno od obećanja koje ova Vlada ispunila.

Nama je, kako je istakao ministar Krivić, važno ojačati intenzitet dosadašnje saradnje s ovim vijećem.