Istina o hrani koju svi smatraju zdravom

Nutricionistica, Jasna Čerić, je objasnila da često hrana koja se reklamira kao “light” ili “fit” je baš suprotno od tog i nije zdrava koliko svi misle da jeste.

Ona upozorava da se treba čitati ono što piše na deklaraciji, jer tu se jedino vidi sadržaj šećera, soli i masnoća.

“Osobito oprezan treba biti s proizvodima koji su namijenjeni djeci i često se reklamiraju kao zdravi, no sadrže visoku koncentraciju šećera koji može pojačati hiperaktivnost. Kukuruzne pahuljice imaju mnogo soli, pa se ne preporučuju srčanim i bubrežnim bolesnicima, a margarin može sadržavati štetne transmasne kiseline”, kaže Jasna.

Pahuljice krcate šećerom
Popularni müsli nisu idealan izbor za doručak jer su često krcati šećerom ili čokoladom. Želite li jesti zdravo, pomiješajte obične zobene pahuljice sa suhim voćem i orasima, piše 24 sata.

Foto: 24 sata
Musli

Smrznuto nije uvijek zdravo
Zamrznuto povrće ili bobičasto voće je zdravo, ali gotova zaleđena jela nisu. Povrće tako je puno škroba, a s obzirom na to da se pripremaju prženjem u ulju, sadrže i previše masti.

Foto: Index.hr
Zamrznuto povrće

U rižinim keksima zapravo nema ničeg
Kolačići od riže koji izgledom podsjećaju na stiropor nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Iako mogu pomoći u mršavljenju jer su prilično bezukusni pa ih je teško pojesti mnogo, želite li se hraniti zdravo, možete ih izostaviti.

Foto Večernji.hr
Rižini keksi

Smeđi šećer udebljat će vas jednako kao i bijeli
Mnogi smatraju da je smeđi šećer zdraviji od bijelog, ali to nije tačno. Oba imaju gotovo iste sastojke. Smeđi sadrži tek neznatno više minerala, ali to je toliko malo da je to zanemarivo. Vjerovanje da je smeđi šećer zdraviji i da ćemo se manje udebljati ako ga jedemo obična je zabluda.

Foto: 24 sata
Smeđi šećer