Istraživači razvili hi-tech rukavicu koja prevodi znakovni jezik

Istraživači s UCLA razvili su jeftinu, hi-tech rukavicu koja može prevesti znakovni jezik u pisane i izgovorene riječi na pametnom telefonu.

Sistem funkcioniše u realnom vremenu i može protumačiti 660 znakova američkog znakovnog jezika s tačnošću od 98,63 posto, piše Engadget.

Rukavice sadrže senzore koji si napravljene od električno osjetljivih vlakana i koji se protežu na svakom od pet prstiju. Signali putuju do ploče veličine kovanice postavljene na stražnjoj strani rukavice, koja potom bežični signal prenosi na pametni telefon. Aplikacija ih može pretvoriti u tekst u realnom vremenu brzinom jedne riječi u sekundi (60 riječi u minuti).

Tim je također postavio i senzore koje je zalijepio na lica ljudi koji su testirali ovu rukavicu kako bi snimili izraze lica koji su dio američkog znakovnog jezika.

Rukavica još uvijek predstavlja prototip koji mora biti brži i razumjeti više znakova da bi bio praktičan. Međutim, nakon još par godina razvoja, to bi omogućilo ljudima bez sluha lakšu komunikaciju.