Još tri osobe preminule u Novom Pazaru, hospitalizovano ukupno 177 osoba

Tokom prethodna 24 sata od posljedica infekcije korona virusom u Novom Pazaru umrle su tri osobe, a još troje se trenutno nalazi na respiratorima, izjavio je danas koordinator Opšte bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek.

On je novinarima kazao da je u istom periodu primljeno još 75 pacijenata, pa je ukupan broj hospitalizovanih 177, prenose agencije.

Đerlek je izrazio blagi optimizam, zasnovan, kako je rekao, na informacijama Zavoda za javno zdravlje, da se osjeća blagi pad pozitivnih slučajeva u odnosu na testirane.

“U prethodnom periodu imali smo i 40 posto pozitivnih rezultata, a trenutno smo na oko 25 posto pozitivnih, u odnosu na broj uzetih uzoraka. Ne mogu da tvrdim, ali moram da se nadam da ćemo vidjeti pad od oko tri posto u narednim danima”, rekao je Đerlek.

Doktor Slobodan Milisavljević je najavio potpunu reorganizaciju bolnice, odvajanje “crvenih i zelenih zona”, čime se polako uspostavlja red i poštuju procedure neophodne u slučajevima epidemije.

Đerlek je dodao da je donijeta odluka o zabrani ulaska u crvenu zonu svima, osim medicinskom osoblju.

On rekao i da je po pet ljekara i medicinskih sestara koji su bili pozitivni na virus ozdravilo, imaju negativne nalaze i vraćaju se na posao.