JP Autoceste FBiH najavilo saradnju sa 25 mladih osoba na izgradnji Tunela Ivan

U operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu urpilićeno je danas svečano potpisivanje ugovora o radu između firme Euro-asfalt d.o.o Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje Tunela Ivan, te deset mladih osoba koje će u narednij godinu dana raditi na izgradnji ove dionice na Koridoru Vc.

Kako su saopštili iz JP Autoceste FBiH, ovaj vid saradnje planiran je sa ukupno 25 mladih osoba.

Na ovaj način, posao i šansu prvi put dobijaju 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih i to: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci.

Izvođač radova je odabrao kanditate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje.

Za realizaciju ovog programa obezbjeđeno je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Federalni Zavod za zapošljavanje učestvuje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt sa preostalim iznosom.

Potpisivanje ovih ugovora rezultat je partnerske saradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim finansijskim instrumentom stimulišu zapošljavanje mladih osoba u BiH.

Konkretna podrška lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-a za izgradnju još dvije dionice Poprikuše –Nemila i Mostar jug – Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.

Potpisivanju ugovora prisustovali su direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić.