Kako govor tijela ukazuje gleda li vas neko kao prijatelja ili želi nešto više

Nekada je teško prepoznati da li nas neko gleda kao prijatelja ili ipak želi nešto više, a mnogi se tu oslanjaju na govor tijela.

Američka sveučilišta, Wellesley i Kansas analizirali su pokrete očiju kod 105 heteroseksualnih studenata oba spola dok su im prikazivali fotografije suprotnog. Sudionici su morali reći sviđa li im se netko, koliko jako i je li bi voljeli s tom osobom samo prijateljstvo ili nešto više od toga, piše Reader’ Digest.

Istraživači su zaključili – ako pogled zadržavaju na gornjem dijelu tijela osobe na fotografiji znači da razmišljaju o romantičnoj vezi, ali ako im je pogled fokusiran na stopala i noge s tom osobom ne žele ništa više od platonskog odnosa. Postoje i razlike između pogleda žena i pogleda muškaraca tijekom procjene potencijalnog partnera. Muškarci su se više zadržavali na ženskim prsima i bokovima uz lice, a žene na torzu.

Što se iz ovoga može zaključiti?

Ako muškarac ženu vidi kao potencijalnu partnericu za vezu, pogled će više zadržati na licu, dok će se žena s istom namjerom fokusirati na torzo i lice. One žene koje pogled strogo zadržavaju samo na licu, ne žele ništa više od prijateljstva.