Kako se riješiti stresa tokom epidemije koronavirusa?

Globalna epidemija i ostanak kod kuće kod većine mogu izazvati osjećaj anksioznosti.

Kako bi se što bolje nosili sa trenutnom situacijom, treba se okrenuti pozitivnim stvarima koje će skrenuti misli s negativnih događaja kojima smo svakodnevno okruženi, piše Prvo zdravlje.

Posvetite se sebi

Tokom krize, lako se može dogoditi da prestanemo voditi brigu o sebi fokusirajući se samo na negativne misli. No sada bi briga o sebi trebala biti na vrhu liste prioriteta, posebno kada imamo više vremena.

Spavajte dovoljno, vježbajte i jedite zdravo. Učinite sve što možete kako biste se brinuli o svom fizičkom zdravlju, a to će biti korisno i za vaše mentalno zdravlje. Ostanite aktivni, bavite se hobijima, slušajte muziku…

Izađite u šetnju

Iako trebamo biti što je manje moguće vani i ne smijemo boraviti u grupama te se socijalno distancirati i dalje možete sami obaviti šetnju u krugu svog naselja. Izađite sami i prošetajte, udahnite svjež zrak barem na kratko. To će vam pomoći da skrenete misli i osjećat ćete se bolje.

Ograničite vrijeme ispred ekrana

Trenutno je važno informirati se i znati što se događa u vašoj neposrednoj blizini, ali ako osjećate da vam previše informacija stvara stres, nemojte pretjerivati.

Meditacija

Meditacija vam može pomoći da smanjite nivoe anksioznosti i stresa. Pronađite ugodan kutak kući u kojem vas ništa neće ometati. Možete meditirati u stolici, na podu, ležeći ili hodajući.

Kada ste se smjestili, opustite se i zatvorite oči. Započnite s dubokim disanjem. Prilikom uzdisaja i izdisaja tiho izgovarajte ‘unutra’ i ‘van’. Tokom meditacije ako vam neka misao padne na um, registrirajte je i mirno pustite te se vratite koncentraciji na disanje. Na ovaj način poželjno je meditirati barem 10 minuta.

Ostanite u kontaktu s drugima

To što ste u izolaciji, ne znači da se ne možete čuti s prijateljima i kolegama. Obavite videopozive s prijateljima, podijelite jedni s drugima trikove kako što bolje iskoristiti ostanak kod kuće. Neobavezan razgovor i šale mogu vam podići duh puno više nego što mislite.