Kantonalna uprava CZ informisala Vladu KS o podjeli zaštitne medicinske opreme i sredstava

U svrhu suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom, u periodu od 29. aprila do 15. juna 2020. godine Štab civilne zaštite KS je, putem Kantonalne uprave civilne zaštite KS, podijelio zaštitnu medicinsku opremu, sredstva za dezinfekciju i za sanitarno tretiranje javnih površina u vrijednosti od 355.000 KM.

Navedena oprema i sredstva dodijeljeni su zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim ustanovama, MUP-u KS, javnim ustanovama i preduzećima te općinskim štabovima civilne zaštite u Kantonu Sarajevo, saopćila je Vlada KS. Novčana sredstva za ove namjene izdvojena su iz Budžeta KS.

Također je u navedenom periodu ovim ustanovama i institucijama dodijeljena oprema koja je od strane Federalnog Štaba civilne zaštite data na raspolaganje Štabu civilne zaštite KS, procijenjene vrijednosti 425.000 KM.

Vlada KS je zadužila Štab CZ KS da je redovno informiše o raspodjeli navedene opreme, te je Kantonalna uprava CZ, kao stručna služba Štaba CZ KS, pripremila Informaciju u vezi s tim. Vlada KS je, na jučerašnjoj sjednici, zadužila Štab civilne zaštite i da u saradnji s Kriznim štabom Ministarstva zdravstva pripremi cjelovitu informaciju o trenutnom stanju zaliha zaštitne opreme kao i stanju potreba za naredni period.