Klinika za zarane bolesti UKC Tuzla pretvorena u Covid bolnicu

Situacija u Tuzli je pogoršana, broj pacijenata na liječenju je poveća, te je povećan i broj zdravstvenih radnika.

Menadžment UKC-a Tuzla donio je odluku da od 16. jula 2020 zatvori ulaz u trijažni punkt koji dolazi iz pravca Bulevara, stepeništem do kompleksa UKC-a Tuzla, prenosi Oslobođenje.

“Zgrada u kojoj se nalazi Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla u potpunosti je pretvorena u Covid bolnicu, a nabavljena je i nova oprema”, kazao je direktor UKC Tuzla, prof.dr. Vahid Jusufović, te naglasio da se još uvijek može držati pod kontrolom situacija vezana za koronavirus. Kapacitet ove jedinice će biti proširen za ukupno 100 kreveta.

Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Prema riječima načelnika Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla prof. dr. Seada Ahmetagića, zbog pogoršanja epidemiološke situacije odlukom Kriznog štaba TK, još u februaru imenovana za Covid bolnicu.

“Zbog sve većeg priliva Covid pacijenata sa teškom kliničkom slikom i brojnim komorbiditetima, kao što du onkološki pacijenti ili pacijenti sa visokim pritiskom i šećernom bolesti pristupili smo povećanju kapaciteta bolnice. Želimo obezbijediti adekvatne uslove za najteže pacijente na način da im se suportivnom terapijom i i multidisciplinarnim pristupom pruži pomoć, kako ne bi došli do potrebe za respiratorom, jer poznato je preživljavanje na respiratoru 20 posto”, kazao je prof. Ahmetagić.

Profesor je pojasnio da su uz proširenje kapaciteta obezbijedil i novu medicinsku opremu, portable respiratore, monitore za praćenje vitalnih parametara, puls oksimetre za mjerenje postotka krvi, te laboratorij za odeđene saturacije i elektrolite i krvne slike i aparate za homodijalizu.

Naglašava da je sve veći broj mlađih među Covid pozitivnim pacijentima.
U aktivnosti koje UKC Tuzla poduzima u cilju suzbijanja širenja Covid-19 pandemije uključene su sve organizacione jedinice ove ustanove i prostorije se pripremaju za prihvat pacijenata.
Radovi se izvode na izgradnji komunikacijskih koridora, između odjeljenja i operacionih sala, o postavljanju vanjskih i unutarnjih trijaža, te rekonstrukcijama prostorija kako bi se obezbijedili lakši pristupi sobama za izolaciju.