Foto/ Kolona sa posmrtnim ostacima prošla kroz Sarajevo, a zatim nastavila ka Potočarima

Kolona sa posmrtnim ostacima devet žrtava srebreničkog genocida je svoj put počela u Visokom, kao i svake godine, sa kratkim zaustavljanjem u Ilijašu, prema Vogošći, te sa zadržavanjem kod spomenika Ubijene djece Sarajeva, preko Romanije ide prema Potočarima.

 

Ispred zgrade Predsjedništva BiH je bio prisutan velik broj građana i  Delegacija Vlade KS prevođena premijeroma Nenadićem, delegacija SDP-a KO Sarajevo, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova, član Predsjedništva Šefik Džaferović.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se zahvalio brojnim državnicima i zvaničnicima cijelog svijeta koji su uputili svoje poruke koje će na komemoraciji u Potočarima biti prikazane.

 

Zakon o zabrani negiranja genocida još nije donesen, iako Predsjedavajući kaže da su više puta pokušali da nametnu zakon.

“Mnogo puta dosad u Parlamentarnoj skupštini BiH smo pokušavali da donesemo taj Zakon. To je minimum koji treba uraditi u BiH. Minimum koji trebamo uraditi prema žrtvama. Zato smatram da je Visoki predstavnik davno trebao proglasiti taj Zakon. Ako ništa evo prilike ovih dana da to uradi”
Pozvao se na Dejtonski sporazum, rekavši da po sporazumu postoje mehanizmi koji mogu omogućiti taj zakon i da je ovo situacija kada ga treba nametnuti.

Izjavio da ne poštuje presude Međunarodnog suda pravde ni Haškog krivičnog tribunala, da nije dovoljno ljudi odgovaralo za zločine i pozvao da se kaže gdje su grobnice.

“Problem je i u tome što brojne žrtve nisu pronađene. Postoji i zavjera šutnje, ja pozivam sve one koji šute da olakšavaju i sebi i nama da kažu gdje su grobnice.”

Najmanji broj identifikovanih žrtava će se ukopati ove godine, na 25 godišnjicu genocida u Srebrenici.
Broj žrtava je devet, a najmlađa žrtva je Salko Ibišević, koji je imao 23 godine kada je ubijen.