Korisnik Reddita detaljno analizirao i dekonstruisao platformu TikTok

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu danas, a dolazi iz Kine.

Kineska aplikacija za objavljivanje i dijeljenje kratkih videa posebno popularna među tinejdžerima nije ništa drugo nego “usluga prikupljanja podataka maskirana kao društvena mreža”, tvrdi korisnik Reddita koji je metodom obrnutog inženjeringa analizirao aplikaciju.

On kaže da aplikacija prati hardver telefona korisnika – znači vrstu procesora, ID-ove hardvera, potrošnju memorije i prostor na disku – kao i ostale aplikacije koje su korisnici instalirali, piše index.hr.

Otkrio je i kako aplikacija ima nekoliko različitih zaštita koje sprečavaju korisnike da naprave ono što je on uspio.
“Ponašanje aplikacije lagano se mijenja ako znaju da pokušavate shvatiti što rade”, napisao je.

Isto je uradio i sa aplikacijama kao što su Facebook, Instagram i Twitter. U odnosu na TikTok, podaci koje ove aplikacije skupljaju su neznatni.

Kaže i da TikTok korisnicima pruža “okus viralnosti” kako bi ostali na platformi.
“Vaša prva objava vjerojatno će dobiti puno lajkova, bez obzira na to koliko je dobra”, napisao je.

Ukazao je i na “jezive starce” koji imaju izravan pristup djeci na aplikaciji, te da je lično vidio i prijavio neke sumnjive stvari.

Indija je glavno međunarodno tržište TikToka, ali nedavno, u nastavku tenzija između ove dvije zemlje, vlast u Indiji je zabranila niz kineskih aplikacija, uključujući i TikTok, jer tvrde da predstavljaju “prijetnju suverenitetu i integritetu” njihove države.