Larson: SAD su spremne pomoći, samo narod ove zemlje može očistiti BiH od korupcije

Viši savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori Eric Larson postao je član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo, te je danas predstavljen javnosti.

On je danas u obraćanju medijima kazao da se raduje što će pružati podršku.

“Moje imenovanje je vid podrške Ambasade SAD. Ovo je vaša borba da bi BiH bila uspješna u borbi s korupcijom, a to moraju raditi svi nivoi vlasti. Građani trebaju prijavljivati slučajeve korupcije a da zajedno rade policija i tužilaštvo”, kazao je Larson i dodao:

“Sistem prijavljivanja imovine mora se uspostaviti na svim nivoima. Policija i tužilaštvo moraju istraživati i procesuirati korupciju. Povrat imovine je također od velike važnosti. Ukradena javna dobra se moraju pronaći i vratiti. Ovo iziskuje međunarodne finansisjke istrage, praćenja novca, do prekomorskih bankovnih centara, gdje je često i skrive. SAD su spremne da podrže BiH u ovim nastojanjima, samo narod ove zemlje može očistiti BiH od korupcije”, dodao je Larson.

Zamjenica ambasadora SAD-a Ellen Germain istakla je da je sprečavanje korupcije i borba protiv nje ključna za BiH. Govoreći o larsonu istakla je da on ima veze s BiH i podsjetila da je radio kao tužilac za ratne zločine.

“Američki narod je opredijeljen prosperitetnoj BiH. Posvećeni smo BiH koja ima svoje mjesto u zajednici demokratskih zemalja Evrope. Građani BiH kao svi građani svijeta zaslužuju kvalitetnu upravu, da imaju povjerenja da javna sredstva bivaju korištena za poboljšanje njihove svakodnevice. Postoje ozbiljen prepreke do toga. Korumpirani političari, pravosudni sektor pod utjecajem političara, novinari kojima se prijeti zbog pisanja, državna preduzeća koji daju primat favoriziranju umjesto kvalitetnom djelovanju te političari koji daju prednost etničkim podjelama, a ne kvalitetnoj upravi.

Trenutna zdravstvena kriza učinila je da sve postane vidljivije. U vrijeme protiv ovoga korupcija u zdravstvenom sektoru ne znači smao nepotrebno trošenje nego može značiti smrt ili život. U svim vladama svijeta postoji korupcija od čega nisu izuzete ni SAD, a ali Vlade mogu ograničiti prilike za korupciju i kazniti one koji korite javnu službu za bogaćenje”, kazala je Germain.

Ona je napomenula da je neophodno osposobiti sistem elektronskih nabavki.

“Treba da budete ponosni što je ovaj Ured od Pribea ocijenjen kao jedina efikasna institucija”, dodala je Germain te kazala da se nadaju danu kada će ovakvi Uredi biti širom BiH.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije smatraju Larsonov dolazak kao vid podrške koju ambasada SAD-a daje Uredu i Kantonu Sarajevo. On će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS. Mario Nenadić, premijer KS govoreći o radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo kazao je da je on bio ministar pravde kada je oformljen ovaj Ured.

“Tada smo uredbom dali veliku podršku osnivanju ovakvom jednom tijelu. KS se kao i na drugim poljima i ovdje može ponositi napretkom i svime onim što se tiče borbe protiv korupcije. Čuli smo da je Ured pravni sljednik tima za borbu protiv korupcije. Opredijeljeni smo da nam treba ovakav ured i specifična je institucija. Djeluje kao dio sistema, ali i kao samostalna institucija. Na dnevnoj osnovi razmjenjujem informacije i radimo na unapređenju svih aktivnosti”, kazao je Nenadić, napomenuvši da su posebno u vrijeme pandemije preventivno djelovali u vezi javnih nabavki. Premijer je kazao da je Ured obio dozvolu za prijem 10-tak osoba za prijem.

“Svjesni smo da je potrebno opremiti Ured kako materijalno, tako i ljudstvom”, dodao je Nenadić zahvaljujući administraciji Ambasade SAD-a koja pomaže.

“Garantujemo da nećemo vršiti bilo kakav utjecaj na rad Ureda osim onaj pozitivan. Pozivamo sve građane da prijave svaki pokušaj ili oblik korupcije koji su doživjeli na terenu”, dodao je Nenadić.

Šef Ureda Erduan Kafedžić kazao je kazao je da je korupcija najveći problem u našem društvu i može se riješiti samo sistemskom borbom.
Ured je uručio zahvalnice uposlenicima Ambasade SAD zbog podrške.

“Pozivam građane da prijavljuju korupciju. Gospodin Larson ce kao bivši tužilac će pomoći da kvalitetnije postupamo po prijavama. Do sada je ured tužilaštvu uputio 60 prijava”, kazao je Kafedžić, dodajući da postoji jedna sudska presuda i dvije podignute optužnice.

“Mnogi nisu spremni da nose teret javnog objavljivanja svoje imovine”, dodao je Kafedžić.

Na pitanje da li je zadovoljan saradnjom sa Tužilastvom kazao je da uvijek može bolje ali da se stvari popravljaju.