Ljekovite moći lavande: smiruje, ublažava bol, tjera komarce

Lavandu nazivaju mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim ljekovitim svojstvima.

Postoji mnogo vrsta lavande, a ovisno o vrsti, variraju joj visina, oblik i boja listova te cvijeta.

Porijeklom sa grčkih otoka, lavanda je stotinama godina služila u svrhu duhovnog i tjelesnog pročišćenja. Proglašena je božanstvenom biljkom. Ima umirujuća, antiseptička i antibakterijska svojstva, a to je čini odličnom bazom za izradu kozmetike za njegu kože sklone aknama, ožiljcima i ekcemima te kože oštećene opeklinama, piše 24sata.

Kombinacijom lavande i badema prirodno se možete riješiti peruti. Lavandina eterična ulja za aromaterapije i masaže jedina se mogu nanositi izravno na kožu bez razrjeđivanja; njezin miris djeluje opuštajuće na živčani sistem, a ulje pomaže kod reumatskih bolova i bolnih mišića.

Maštoviti proizvodi kao što su jastuci punjeni lavandom korisni su za smirenje, protiv depresije i nesanice, a sam snopić lavande postavljen na sto tjerat će komarce i ostale insekte dalje od vaše kuće.

Obzirom na to da je jestiva i aromatična, nerijetko služi i u pripremi hrane kao začin koji lako može prevladati u tjesteninama, salatama i umacima, a dobro se kombinuje s kaduljom, ruzmarinom i origanom.