Manifestacija “Odbrana BiH-Igman” od 05. do 07. augusta uz reducirane programske sadržaje zbog koronavirusa

Obilježavanje dvadesete po redu manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2020”, počet će 05.08.2020.godine, saopšteno je na službenoj stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Organizacionog odbora su najavili da će program ovogodišnje manifestacije biti reduciran usljed aktuelne situacije uzrokovane koronavirusom i prilagođen mjerama i preporukama koje su na snazi u Kantonu Sarajevo.

U srijedu, 05.08.2020.godine planirano je održavanje press konferencije povodom najave programa manifestacije.

Ceremonija otvaranja manifestacije planirana je za četvrtak, 06.08.2020.godine, dok će se džumma namazom i dovom za domovinu u petak, 07.08.2020.godine zatvoriti manifestacija, najavljeno je.

Obilasci mezarja i grobalja, kao i vjerski obredi: misa zadušnica, parastos i hatma dova, u znak sjećanja na šehide i poginule branitelje, pripadnike ARBiH i MUP-a RBiH, bit će održani u skladu sa preporukama Kriznog štaba, kao i ostale planirane aktivnosti.

“Ove godine centralni dio programa se neće održati na lokalitetu Velikog polja na planini Igman, kao svih prethodnih godina, nego u Memorijalnom centru Kovači, u četvrtak 06.08.2020.godine na dan otvaranja manifestacije, uz striktno poštivanje naredbi Kriznog štaba. Tradicionalni slogan manifestacije “Dođi i posvjedoči” također će biti privremeno promijenjen i prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji te će glasiti “Ostani kući, i posvjedoči”, saopštili su iz Organizacionog odbora manifestacije.