Međunarodna zajednica u BiH poslala poruke suosjećanja sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Predstavnici međunardone zajednice u BiH, zajedničkim projektom sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centrom za postkonfliktna istraživanja i umjetnicom Aidom Šehović, su simobličnom donacijom fildžana dali svoj doprinos spomeniku ‘Što te nema?’, u kojem fildžani predstavljaju čekanje na ubijene Bošnjake u genocidu u Srebrenici.

Predstavnici međunarodne zajednice iskoristili su ovu akciju kao priliku za slanje poruke pred 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Suosjećamo s porodicama koje su izgubile svoje najmilije, ubijene u genocidu u Srebrenici. Odajmo počast sjećanju na njih tako što ćemo odabrati pravdu za žrtve, ljubav, a ne mržnju, jedinstvo, a ne podjele”, poručio je ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, je pozvao vlast da poduzmu konkretne korake na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišle zaostavštine rata.

“Nikada ne smijemo zaboraviti voljene ubijene u Srebrenici i lekcije koje nas njihova ubistva uče o strašnim posljedicama mržnje.”, izjavio je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field.

Oglasio se i ambasador Italije, Nicolo Minassi, rekavši da je Srebrenica opomena i za sadašnjost i za budućnost, te da je za nas imperativ da pomognemo stvaranje društva koje će poštovati život i graditi mir.

Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini, je izjavila da je Srebreničko genocid tragedija humanosti i da se nije smjela desiti.

Sjećanje na Srebrenicu 1995. jača našu odlučnost da tako nešto više nikada, nigdje i niko ponovo ne doživi. 25. komemoracija je prilika da se da zamah prevazilaženju trauma i da sjećanje povede u održivo pomirenje u Bosni i Hercegovini”

“Zaboravljanje žrtava značilo bi, u jednu ruku, kao da ih ubijamo po drugi put”, kazao je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Emanuel Salinas, direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, je poručio da je komemoracija genocida u Srebrenici je stalni podsjetnik na tešku i tragičnu istoriju Bosne i Hercegovine.
“U momentima kada se sjećamo i odajemo počast žrtvama najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, izražavamo i nadu da će građani ove zemlje pored razmišljanja o prošlosti, svoje riječi i djela uputiti ka izgradnji svjetlije budućnosti za nove generacije.”, rekao je Emanuel.

“Sjetite se da oni koji su ubijeni u Srebreničkom genocidu i voljeni koje su ostali iza njih, nikad nisu imali izbora. Sjetite se da su oni koji su izvršili ubojstva imali izbora, ubiti ili ne ubiti. Neka Srebrenica služi kao opomena da ljudska sloboda u odabiru ponašanja može imati strašne posljedice za druge. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih”, kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini.

Glavna poruka međunarodne zajednice u BiH je da se sjećanje na genocid u Srebrenici čuva i ne smije zaboraviti.