Ministrica Glamoč: Fuzioniranjem komunalnih predmeta do bržeg okončanja tužbenih zahtjeva

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrice pravde i uprave te komunalnih poslova i infrastrukture KS Mersa Kustura i Nihada Glamoč sastali su se danas sa predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i njenom saradnicom sudinicom Anabelom Krstović Bogdan.

Iznalaženje najbolje metodologije rada u cilju intenziviranja rješavanja 939.828 komunalnih predmeta, koliko ih je trenutno evidentirano na ovom sudu, bila je primarna tema ovog sastanka, saopšteno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Kako je predložila ministrica Glamoč, fuzioniranje predmeta po imenu i prezimenu dužnika, te njihovo objedinjavanje na nivou jednog komunalnog preduzeća bitno bi ubrzalo vođenje ovih sudskih procesa te donošenje konačnih rješenja o njihovom izvršenju.

Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS

“Prema informacijama kojima raspolažem, najviše tužbenih zahtjeva imaju preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’, ‘Rad’ i ‘Toplane’, ali su njihove postojeće baze podataka sporne i nepotpune, zbog čega namjeravamo vrlo brzo osigurati im nabavku softvera, kako bi se njihova evidencija unaprijedila”, kazala je ministrica Glamoč.

Dodala je i kako se trenutno ovi tužbeni zahtjevi procjenjuju na iznos od oko 200 miliona KM.

“Do nas je spajanje predmeta, Sud u ovom procesu nikada nije zatajio”, naglasio je premijer Nenadić ovom prilikom, te podržao prijedlog prema kojem se obavezno treba raditi selektivno preduzeće po preduzeće.

Ministrica Kustura je naglasila kako Sud u ovim aktivnostima ima maksimalnu podršku ministarstava, ali i Vlade KS u cjelini.

Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS

“Prioritet u rješavanju moraju imati pokrenute tužbe ovih preduzeća do 2005. godine”, istakla je ministrica Kustura, a sa čime su se svi prisutni složili.

Premijer Nenadić je izrazio spremnost i za donošenje zakona o otpisu starog duga, jer ta dugovanja vrlo često usložnjavaju provedbu mnogih infrastrukturnih projekata.

Kako je istakla predsjednica Jovanović, veliki problem u rješavanju velikog broja komunalnih predmeta predstavljaju kamate, jer preduzeća ne odustaju od njih.

Premijera i ministrice je upoznala i kako su vrlo često tužbeni zahtjevi u puno manjim iznosima nego što iznose sami troškovi postupka.

“U svakoj prilici treba upućivati i ponavljati poruke stanovnicima našeg kantona da se iskorištene komunalne usluge moraju plaćati, odnosno da svako mora platiti ono što potroši”, potcrtala je.

Dodala je i kako su Sudu i dalje neophodni dostavljači, jer rad s njima bitno pojeftinjuje proces rješavanja ovih predmeta.

Ministrica Glamoč je ovu temu zaključila izjavom kako je konačni cilj ministarstva koje predvodi uspostavljanje jedinstvenog registra svih komunalnih usluga, ali i da je preduslov za njega rješavanje ove problematike.

A koliko je odlučna namjera predstavnika Vlade KS da u prioritet svoga rada stave rješavanje ovih problema najbolje govori činjenica da je za sutra ujutro dogovorena zajednička posjeta ministrica Glamoč i Kusture prostorijama ovog suda na Grbavici, u kojim se rješavaju komunalni predmeti.

Na današnjem sastanku, između ostalog, razgovarano je i o prijedlozima za rješavanje problema prouzrokovanih ugovorom o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo koji je potpisan i stupio na snagu malo prije nego što je aktuelna Vlada imenovana.