Ministrica Turković: Ambasade BiH 11. jula sa zastavama na pola koplja

Ministrica Bisera Turković je prvi put poslala instrukciju kojom se bh. ambasadama nalaže da zastavu spuste na pola koplja 11. jula, kao simbol dana žalosti u BiH.

Prenosimo njen dopis u cijelosti:

“U iščekivanju da Vijeće ministara donese Odluku vezano za proglašenje 11. jula Danom žalosti, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nalaže svim DKP-im BiH da postupaju u skladu sa sljedećim instrukcijama:

– Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH (uključujući rezidencije šefova DKP misija) su na dan 11.07.2020. dužna da spuste zastavu BiH na pola koplja, odnosno jarbola (u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima);

– Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH su u obavezi da pošalju cirkularnu notu (obavijest, svima na znanje) o navedenoj odluci nadležnim ministarstvima vanjskih poslova u zemlji prijema i zemljama koje pokrivaju nerezidentno, odnosno međunarodnim organizacijama pri kojima su akreditirane, te svim stranim DKP-im u zemlji prijema i inostranim misijama akreditiranim pri pomenutim međunarodnim organizacijama;

– Sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH, istovremeno su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe 11. juli – Dan žalosti, kao dan sjećanja na nevine žrtve sa šireg područja Srebrenice.

Tokom proteklog rata na teritoriji cijele BiH počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid, izvršen u Srebrenici.

Danom žalosti izražava se saučešće i suosjećanje sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici;

– Sva diplomatska-konzularna predstavništva i misije BiH koja planiraju organiziranje nekih javnih-privatnih okupljanja ili drugih vidova obilježavanja događaja, uoči ili na Dan žalosti, dužna su o tome obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH pisanim putem, u vidu najave događaja, a nakon organizacija istog, u vidu kratkog izvještaja (sa jasnom preciziranim podacima o vrsti događaja, vremenu, lokaciji, broju učesnika, prisustvu domaćih-stranih zvaničnika, medija i slično)”.