Muslimani i Jevreji u Torontu će zajednički obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici

Kanadske muslimanske i jevrejske organizacije će u Torontu,12. jula održati webinar, na kome će zajednički obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i svijetu prikazati svu tragediju ovog grada.

Nakon 75 godina od Holokausta i 25 godina od genocida u Srebrenici, ta dva naroda će pokušati da pređu put nade da se tako nešto neće više nigdje i nikome ponoviti, piše Jahiel Jaša Kamhi za Oslobođenje.

Znaju to Jevreji, jer su i sami doživjeli genocid Holokausta. I zato će oni, biti zajedno sa braćom Srebrenice i Bosne i Hercegovine, ovdje u Torontu, da poruče: “Nakon Holokausta i obećanja ‘Nikada više’, genocid se desio opet u Srebrenici 1995.! Zašto?”

Pokazaće taj skup da se ova dva naroda razumiju i da se Jevreji Kanade i svijeta suosjećaju sa narodom te napaćene Bosne koja je doživjela genocid, kao što su to doživjeli i oni u Drugom svjetskom ratu.

Shvatiće svijet da ta dva semitska naroda mogu da žive zajedno, kao što Jevreji i muslimani žive jedni sa drugima već vijekovima u BiH.

Denis Suljić i Leora Schaefer, ispred zvaničnih organizatora, vodit će taj webinar, razgovarajući kako tragedije Holokausta i genocida u Srebrenici jesu lekcije koje se moraju naučiti i zapamtiti, da se nigdje više ne bi više ponovile.