Na današnji dan Alija Sirotanović srušio svjetski rekord u kopanju uglja

Na današnji dan prije 71 godinu, Alija Sirotanović, sada već poznat kao heroj radničke klase, oborio je svjetski rekord u kopanju uglja, te je tako ušao u historiju.

Rođen je 14. augusta 1914. godine u mjestu Orahovo, a odrastao u Trtorićima, selu nadomak Breze, u kojem jedna ulica nosi njegovo ime, dok mu je u krugu rudnika mrkog uglja “Breza” u kome je proveo radni vijek podignuta bista.

Iako se u medijima kao datum Alijine smrti spominje 13. maj 1990., njegovi bliski srodnici kažu da je Alija zapravo umro tri dana kasnije, 16. maja iste godine.

Kako je Sirotanović postao legenda i miljenik Josipa Broza Tita?

Sirotanović je u ljeto 1949., zatražio da se njegovoj “brigadi” od osam ljudi omogući rad na tri radilišta, uz komisijsku kontrolu.

Tog 24. jula, svijet je obišla vijest – Alija Sirotanović i njegova smjena su u brezanskoj Jami 1 u Rovu vojvode Putnika za osam sati iskopali 152 tone uglja i prebacili normu za 215 posto te za 50 tona nadmašili Stahanova i postavili svjetski rekord.

Tom prilikom Alija je postao legenda, a njegov lik je bio otisnut na novčanici od 20.000 dinara koja je u bivšoj državi  bila u upotreni do 1987. godine. Bio je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada te je dobio i brojne druge nagrade i priznanja. Uz to, grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je i pjesmu pod nazivom “Srce, ruke i lopata”.

Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio kao nagradu za svoj rad od Josipa Broza Tita bilo – veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – “sirotanovićka”.