Na današnji dan odigran prvi meč Wimbledona

Teniski turnir u Wimbledonu smatra se najstarijim teniskim turnirom, a prvi meč odigran je na današnji dan, 9. jula 1877. godine.

Ovo je jedini teniski turnir koji se igra na travnatoj podlozi.

Turnir je prvi put održan 1877., na terenu u Wimbledonu. Tada su igrali samo muškarci, i to u pojedinačnoj konkurenciji. Godine 1884. prvi put su na Wimbledonu zaigrale i žene te muški parovi, a 1913. dodani su i ženski i mješoviti parovi. Godine 1922. turnir je preseljen na današnju lokaciju, dok je prvi televizijski prijenos Wimbledona ostvaren 1937. godine.

Prvi koji je osvojio pehar Wimbledona bio je Spencer Gore, a prva žena koja je podigla pehar bila je Maud Watson.

Razvoj zračnog prometa pedesetih godina prošlog stoljeća značio je sve veći broj tenisera zainteresiranih za  igranje na Wimbledonu, a potreba za reformama rasla je iz dana u dan. U decembru 1967. godine Asocijacija teniskih profesionalaca dozvolila je igračima svih kategorija takmičenje na ovom turniru, a prvi pobjednici u Open eri bili su Rod Laver i Billie Jean King.

U nizu važnih godina u historiji Wimbledona izdvaja se i 1973. godina, kada je 81 član ATP bojkotirao turnir jer je Teniski savez Jugoslavije suspendovao Nikolu Pilića.

Prvi teniser koji je stigao do pet titula na Wimbledonu bio je Šveđanin Bjorn Borg, a njegov rekord su nadmašili prvo Pete Sampras, a onda i Roger Federer, koji imaju po sedam trofeja.

Boris Beker je imao samo 17 godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim pobjednikom Wimbledona, ali također i prvim teniserom kojem je to pošlo za rukom, a da nije bio nositelj. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik “specijalne pozivnice” 2001. godine.

Kod žena, najveća igračica na Wimbledonu je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet titula.