Na današnji dan počeo Prvi svjetski rat

Na današnji dan 1914. godine počeo je Prvi svjetski rat, globalni oružani sukob između dva saveza država (Antante i Centralnih sila).

Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914. godine, koji je izvršio Gavrilo Princip.

Austrougarska je uputila ultimatum Srbiji u kojem je u 10 tačaka iznijela svoje zahtjeve. Srpska vlada je uslovno prihvatila sve zahtjeve, osim tačke šest, koja je narušavala suverenitet Kraljevine Srbije i koja je bila u suprotnosti sa Ustavom.

Dobijeni odgovor na svoje zahteve Austrougarska nije smatrala zadovoljavajućim, pa je odmah objavila rat Srbiji, otvorenim telegramom, što je do tada nezabilježeno u historiji diplomatije. Telegram je pisan francuskim jezikom kao zvaničnim jezikom diplomatije tog doba.

U telegramu je pisalo: “Pošto srpska kraljevska vlada nije dala povoljan odgovor na notu koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, 23. jula 1914. godine, Carska i Kraljevska vlada nalazi za potrebno da sama potraži zadovoljenje svojim pravima i interesima i da radi toga pribjegne sili oružja. Austro – Ugarska se smatra, dakle, da se od ovog trenutka nalazi u ratnom stanju sa Srbijom.”

Napad Austro-Ugarske na Kraljevinu Srbiju aktivirao je niz savezništava koji su pokrenuli lančanu reakciju objava rata. Za mjesec dana veći se dio Evrope zaratio.

Rat se vodio na nekoliko ratišta koja su naširoko okruživala Evropu. Zapadno ratište odlikovalo se sistemom rovova i utvrđenja koje je odvajala “ničija zemlja”.

Ova su se utvrđenja prostirala dužinom većom od 600 km. Na Istočnom ratištu velika prostranstva istočnoevropskih nizija i ograničena željeznička mreža nisu omogućile da se ovdje razvije stanje kao na Zapadu, iako su sukobi bili podjednako žestoki. Na balkanskom, bliskoistočnom i talijanskom ratištu također su vođene žestoke borbe, a bitke su se odvijale i na moru te prvi put – i u zraku.

Rat je završen potpisivanjem nekoliko mirovnih sporazuma, od kojih je najvažniji Versajski ugovor.

Posljedice rata su bile da je ubijeno više od 15 miliona ljudi, 20 miliona ranjeno, a direktne učesnice rata pretrpjele su i ogromna razaranja država i privrede.

Direktne posledice Velikog rata bile su raspad Austrougarske, Ruskog Carstva, Osmanskog Carstva i Njemačkog Carstva, i nastanak novih država u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i uspostavljanje Lige naroda.