Načelnik Općine Stari Grad, Hadžibajrić osudio pokušaj oduzimanja licence profesoru Gavrankapetanoviću

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić najoštrije je osudio pokušaj oduzimanja licence profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću.

Kako ističe, profesoru Gavrankapetanoviću daje punu podršu i smatra ga velikim čovjekom prije svega.

“Najoštrije osuđujem pokušaj oduzimanja licence prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću koji je kao dokazani humanista i profesionalac svojim postupkom štitio ono što bi trebalo da nam svima bude na prvom mjestu: zdravlje i dobrobit jednog djeteta. U kakvom to društvu živimo ako se jednom ljekaru osporava njegovo pravo da kaže ono što misli i ako mu se iznošenje istine pripisuje kao narušavanje ugleda Ljekarske komore?

Sraman je pokušaj da se prof.dr.Gavrankapetanović diskredituje na ovaj način dok se u isto vrijeme ‘gušimo’ u problemima nesređenog i nefunkcionalnog zdravstvenog sistema u kojem građanima nije dostupna ni elementarna usluga liječenja, posebno u vremenu pandemije korona virusa.

Ako je neko u ovom slučaju prekršio etičke principe, to sigurno nije prof.dr. Gavrankapetanović nego svi oni ljekari koji su odbili da liječe djevojčicu Nadin Smajlović. Za razliku od njih, prof.dr. Gavrankapetanović smatrao je dobrobit pacijenta svojom prvom i osnovnom obavezom i siguran sam da bi sutra isto to ponovio. Zato jer je Čovjek.

Slučaj djevojčice Nadin Smajlović na najteži mogući način nas je otrijeznio i pokazao nam u kakvom društvu živimo, a nastavak diskreditovanja onih koji su se javno pobunili protiv tog društva proživljavamo ovih dana. Poruka koja se šalje je jasna: nema mjesta za neistomišljenike niti one koji se protive diktaturi serviranoj sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. A, tome mora doći kraj.

A, što se tiče naše hrabre, male Nadin, svi u Općini Stari Grad na njen slučaj gledamo sa posebnim senzibilitetom i osjećajima jer je riječ o djetetu našeg radnog kolege. Suosjećamo sa njenom porodicom i pratimo svaki odlazak na liječenje i njegov ishod. Porodica Smajlović ima naše puno razumijevanje i podršku i vrata ove općine uvijek su im otvorena, kao i svim ostalim građanima zbog kojih i jesmo tu.

Kao načelnik Općine Stari Grad želim javno dati punu podršku prof.dr.Ismetu Gavrankapetanoviću i poručiti da je stati u zaštitu bolesnog djeteta jedino časno i moralno i da je to zakonska i moralna obaveza svih ljekara u ovoj zemlji, kao uostalom i svih nas”, poručio je načelnik Hadžibajrić.