Najava uspješne saradnje: Otvaranje diplomatskog ureda Republike Kazahstan u Starom Gradu i stvaranje preduslova za investicije

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je počasnog konzula Republike Kazahstan u BiH Amela Dizdarevića i počasnog člana Asocijacije „Berkut“ dr Adisa Kandića, a tokom susreta razgovaralo se o mogućnostima saradnje sa ovom zemljom koju je, pored turizma i kulture, moguće ostvariti i kroz proizvodnju, preradu ili trgovinu.

Iako Kazahstan i Bosna i Hercegovina nemaju mnoga toga zajedničkog potencijal i volja za saradnju postoje, a učesnici sastanka saglasni su da upravo iz najstarije sarajevske općine treba uputiti jasnu poruku da je ta saradnja ostvariva. Uspostavljanje čvršćih odnosa sa Kazahstanom otvorilo bi vrata i za razvoj privrede i turizma u Starom Gradu, a prvi korak mogao bi biti otvaranje diplomatskog ureda Republike Kazahstan na području ove općine. Načelnik Hadžibajrić ponudio je nekoliko lokacija na kojima bi mogao biti smješten diplomatski ured te su odmah poduzete aktivnosti na realizaciji ove ideje i obilasku lokacija.

Općina Stari Grad zvanično ima potpisane sporazume o bratimljenju i saradnji sa 24 općine i grada iz raznih dijelova svijeta, a tokom današnjeg susreta najavljena je mogućnost bratimljenja i jednom od općina u Kazahstanu.

Inače, Kazahstan je deveta zemlja po veličini u svijetu, a njen najveći grad Almaty ima oko dva miliona stanovnika.

“S obzirom na uspostavljanje diplomatskih, kulturnih i privrednih odnosa Republike Kazahstan i Bosne i Hercegovine, saglasno odluci nj.e. ambasadora Toležana Barlibajeva, spremni smo početi proces bratimljenja općine Stari Grad sa općinom koju predloži grad Almaty,” izjavio je počasni konzul Dizdarević.

Kazahstan je jedan od svjetskih lidera u energetici i zemlja sa više od 300 milijardi dolara stranih ulaganja sa brzim ekonomskim razvojem i infrastrukturnom gradnjom države. To je zemlja sa viškom kapitala spremnim na ulaganje, te je cilj dovesti kazahstanske investitore u našu zemlju. U cilju promocije poslovnih potencijala osnovana je i Asocijacija “Berkut” koja omogućava razmjenu poslovnih informacija, organizuje privredne susrete, vrši analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa.

“Rado ćemo podržati svaku inicijativu koja će omogućiti razvoj privrede i turizma u našoj općini i stvaranje boljeg poslovnog okruženja. Naša saradnja za početak će se zasnivati na kulturnom planu, te ćemo pokrenuti aktivnosti na bratimljenju, a razmatrali smo i ideju izgradnje spomenika Abaju Kunanbajevu, utemeljitelju kazahske književnosti i kazahskog jezika. Smatramo da bi isticanje poštovanja prema najvećem književnom umjetniku naroda Kazahstana doprinijelo jačanju odnosa naših zemalja, a time bi se otvorile i mogućnosti privredne saradnje,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Istaknuto je da je Kazahstan druga zemlja u svijetu po proizvodnji pšenice te se u tom cilju vode intenzivni pregovori za uspostavljanje robne razmjene za našom zemljom gdje bi kompanije iz BiH u Kazahstan izvozile određene prehrambene proizvode, a uvozile pšenicu. Kako je potvrdio dr Kandić, u Kazahstanu će se do kraja godine otvoriti Genetički centar koji će pokrivati cijelu centralnu Aziju, te je najavljena mogućnost saradnje i u tom dijelu. Općina Stari Grad i asocijacija “Berkut” formirat će zajednički radni tim koji će aktivno raditi na potencijalnim investicijskim i drugim projektima vezanim za općinu Stari Grad, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.