Najčešće loše navike koje uništavaju kožu

Loše navike često dovedu do problema sa kožom, previše pilinga, nedovoljno sna, vrela voda su samo neke od loših navika koje utiču na izgled, ljepotu i zdravlje kože.

Istiskivanje bubuljica
Istiskivanjem bubuljica i diranjem i stiskanjem svega po koži sami sebi radite problem. Oko 90 % svih ožiljaka i akni na licu nastalo je kao rezultat istiskivanja i diranja po koži lica.

Previše pilinga
Osjećaj svježeg lica jedna je od najljepših stvari u životu, ali važno je imati na umu da ‘manje je više’.
Previše pilinga može iritirati vašu kožu, čineći je suhom i crvenom. To također može uzrokovati da vaša koža prekomjerno proizvodi ulje kako bi nadoknadila izgubljenu vlagu, što izaziva pucanje kože.

Ograničite upotrebu na jednom ili dva puta sedmično i budite vrlo nježni.

Spavate manje od osam sati
Dovoljno sna (u idealnom slučaju sedam do osam sati) može sniziti pH kože, što utiče na njen prirodni sjaj. Odmor u ljepoti je prava stvar.

Kvalitetan san
Kvalitetan san

Odlazite na spavanje, a niste skinuli šminku
Ne pranje lica prije spavanja može biti loša vijest za vaše pore, a da ne spominjemo osjetljivu kožu.

Zaboravljate kremu za sunce
Ako vam sunce sjaji, pa makar i kroz prozor, UV zrake dolaze u kontakt s vašom kožom, a čak i ako samo 15 minuta hodate vani na suncu, to je još 15 minuta nezaštićenog izlaganja suncu.
Kremu za sunce jednostavno morate uvrstiti u svoju dnevnu rutinu, pogotovo u toplije vrijeme, a s obzirom da je SPF lako dostupan u obliku nijansiranih hidratantnih sredstava, masti za lice i mnogih drugih, postoje beskrajni načini da osigurate svojoj koži potrebnu njegu, zaštitu i hidrataciju.

Zaštita od sunca
Zaštita od sunca

Kupanje u vrućoj vodi
Ma koliko bilo predivno da se prepustite toplom tušu, ekstremna temperatura mogla bi isušiti vašu kožu.
Vruća voda povećava dotok krvi u kožu, što je čini crvenijom i osjetljivijom. Također može pogoršati upaljena područja na kojima imate pukotine ili rane. Umjesto toga, ciljajte na mlaku temperaturu, posebno prilikom pranja lica.

Stalno dirate lice
Neprestano dodirivanje može biti krivac za mnoge akne i crvenila. Iako je to lakše reći nego učiniti, jednostavno držanje ruku od lica pomoći će vam da se iritirana područja očiste, piše 24 sata.

Forsiranje kože s proizvodima
Nagomilavanje vaših omiljenih proizvoda može vam se činiti vrhunskim luksuzom, ali morate znati prepoznati kada je previše. Možete dobiti alergijsku reakciju, a ako je imate, teško je utvrditi što je točno uzrokovalo reakciju. Uz to, vaši proizvodi također ne prodiru u vašu kožu ako ih stavljate previše.

Pokušajte smanjiti broj, dodavanjem na tri do pet svojih omiljenih proizvoda i pridržavajte se rutine nekoliko sedmica kako biste utvrdili da li formule zapravo utiču.