Najznačajniji arhitekta Osmanskog carstva i arhitekta jedne od najvažnijih građevina u BiH

Koca Mimar Sinan Aga je bio najznačajniji arhitekt u razdoblju sultana Selima I., Selima II., i Murata III, njegov najznačajniji rad je svakako Sulejmanova džamija u Carigradu.

Sin klesara, u mladosti se obrazovao da bi postao vojni inžinjer. Brzo je napredovao kroz činove da bi postao prvo oficir, a poslije i komadir janjičara sa počasnom titulom age.
Proširio je svoje inžinjerske i arhitektonske vještine na kampanjama sa janjičarima i postao ekspert u gradnji svakojakih utvrda kao i građevinskih objekata kao npr. puteva, mostova i akvadukata. Oko pedesete godine života postavljen je za glavnog arhitektu Osmanskog carstva.Upotrebljavajući vještine stečene u vojsci konstruisao je razna civilna i vjerska arhitektonska djela.Na tom položaju ostao je skoro pedeset godina.

Mimar Sinan je projektovao jednu od najznačajnijih građevina Bosne i Hercegovine koja je na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika; most Mehmed pase-Sokolovića. Njegov učenik, Mimar Hajrudin Aga je sagradio Stari most u Mostaru,i time položio prijemni ispit za Sinanov mentorat. Stari most je također na zaštićenoj UNESCO-voj listi.

Sinan je na različitim mjestima u Osmanskom carstvu sagradio 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 škola Kurana (medresa), 7 čitaona, 18 karavan saraja, 22 mauzoleja, 46 kupaona (hamama), 35 odmorišta (saray), 3 bolnice, 5 akvadukta, 8 mostova i 8 skladišta. Umro je 1588. i sahranjen je neposredno izvan sjevernog zida uz Sulejmanovu džamiju u Carigradu.

Mimar Sinan Aga je umro na današnji dan 1588. godine.