Nakon prve molitve u Aja Sofiji: Turska vlada odgovorila na negativnu reakciju Grčke

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je u subotu izjave grčkih vlasti o džamiji Aja Sofija i proteste u Grčkoj u kojima je spaljena i turska zastava, prenosi Patria.

“Grčka je još jednom pokazala neprijateljstvo prema Islamu i Turskoj sa izlikom reagiranja na džamiju Aja Sofiju koja je otvorena za molitve”, navodi se u saopćenju glasnogovornika ovog ministarstva Hamija Aksoya.

Podsjetimo, Aja Sofija koja je odlukom turskog Višeg suda i dekretom predsjednika Erdoana pretvorena u džamiju, jučer je po prvi put otvorena za džuma namaz kome je prisustvovao i sam predsjednik.

Istovremeno, u Grčkoj su se čula crkvena zvona zbog žaljenja i protesta prema ovom potezu Turske.

U poruci povodom obilježavanja 46. godišnjice obnove demokratije u Grčkoj, tamošnji premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je za Tursku da ‘stvara probleme’, dok je pretvorbu muzeja Aja Sofija u džamiju nazvao ‘uvredom civilizacije 21. stoljeća’.

Većina Grka Aja Sofiju, prvobitno bizantinsku crkvu, smatraju jednim od najsvetijih pravoslavnih mjesta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da ‘snažno osuđuje neprijateljske izjave’ grčke vlade i parlamenta, kao i paljenje turske zastave u grčkom gradu Thessaloniki.

U saopćenju se također navodi da je Aja Sofija otvorena za molitvu shodno volji turskog naroda, te da pripada Turskoj kao i sva druga mjesta kulture u zemlji.

Reuters piše da između Grčke i Turske postoji neslaganje u pogledu mnogih pitanja kao što su morske zone i etnički podijeljen Kipar.