Naučnici istražili koje bi biljke bilo najlakše uzgajati na Mjesecu

Želimo li nastaniti neki drugi planet, morat ćemo na njemu i uzgajati hranu, te je to glavni problem za kojeg znanstvenici pokušavaju naći rješenje.

Iako su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici u nekoliko navrata eksperimentom dokazali kako je moguće uzgajati biljke u uvjetima bez gravitacije, uzgoj na drugom planetu, koji ima drugačiju atmosferu, tlo i gravitaciju je nešto drugačije.

Tokom rada od kuće grupa NASA znanstvenika koja proučava tlo na Mjesecu, došla je na ideju da simulira uzgoj biljaka na toj planeti, prenosi Zimo.

Među stotinama biljnih vrsta koje su jestive i koje su dostupne na Zemlji, znanstvenici su odabrali rotkvice. Zašto? Razlog je zapravo veoma jednostavan – rotkvice veoma brzo klijaju, a i već su testirane u svemirskim uvjetima.

Znanstvenik Max Coleman preuzeo je na sebe odgovornu zadaću uzgojiti rotkvice “na Mjesecu”. On i njegov tim odlučili su simulirati fizičke i hemijske uvjete kakvi bi vladali na Mjesecu – u njihovim kuhinjama.

S obzirom na ograničena sredstva, Mjesečevo tlo “glumio” je pustinjski pijesak. Coleman je iskušao nekoliko različitih uvjeta u kojima je pokušao “natjerati” sjeme rotkvice na klijanje i ostao iznenađen rezultatima. Naime, najbolje su klijale one rotkvice koje su se našle u najnegostoljubivijim uvjetima, odnosno koje su bile testirane u uvjetima s najmanje vlage.

Coleman i kolege oduševljeni su onime što su otkrili, ali i dodaju kako nije moguće u potpunosti testirati uvjete kakvi vladaju na Mjesecu.

“Ne možemo na Zemlji testirati u savršenim mjesečevim uvjetima, ali trudimo se napraviti što je više moguće. A onda i dokazati da to zaista funkcionira i na Mjesecu”, istaknuo je Coleman.