Neobične navike najzdravijeg plemena na svijetu kao prevencija za kardiovaskularne bolesti i dijabetes

Čučnjevi su osnova zdravlja, tvrde naučnici na temelju promatranja navika života ljudi iz plemena Hadzabe, za koje su utvrdili da jako rijetko pate od kardiovaskularnih problema te nemaju problema s povišenim nivoom šećera u krvi.

Procijenjeno je da je riječ najzdravijem plemenu na planeti, što se uveliko pripisuje životnim navikama. Njegovi stanovnici žive u sjevernoj Tanzaniji i pripisuju im se atavističke osobine, budući da još uvijek imaju neke genetske osobine predaka koje su se tijekom evolucije izgubile. Istraživači kažu da ima još samo 1300 članova plemena koji predstavljaju jednu od posljednjih zajednica lovaca skupljača u svijetu, s jednim od najstarijih govornih jezika na svijetu koji nema sličnosti ni sa jednim jezikom na zemlji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Home isn’t where we live but where we belong. #culturaltourism #tanzaniaculture #Hadzabe

Objavu dijeli Utalii_wa_asili_na_utamadunitz (@utalii_wa_asili_na_utamadunitz)

Istraživanja DNK pripadnika plemena ukazuju na mogućnost da njihovo porijeklo seže i do 100.000 godina unazad. Nemaju stalno naselje i ne grade kuće. Kako dio dana još uvijek provode kao lovci, kreću se po tragovima životinja i kad im treba sklonište grade kolibe od sušene trave i granja tamo gdje se zateknu. Muškarci obično love lukovima i strijelama, dok žene iskopaju korijenje, pa postavljaju zamke za životinje, piše 24sata.hr.

Uz sve te razlike u odnosu na moderan svijet, naučnike je najviše zaintrigirao ‘položaj za odmor’ u kojem ih se jako često može vidjeti. Naime, dok čekaju plijen u zasjedi, jedu ili razgovaraju, članovi plemena Hadzabe čučnu. Iako se odmaraju i do 10 sati na dan, oni puno češće čuče nego što bi sjedili ili ležali.

Stručnjaci Sveučilišta u američkoj državi Kalifornija izdvojili su 28 žena i muškaraca iz plemena koji su tokom 28 dana nosili uređaje za praćenje aktivnosti mišića nogu na butinama i pokazalo se da su njihove aktivnosti bile 3 puta veće u odnosu na one koje ljekari preporučuju. Naučnici su utvrdili da njihovi mišići u čučnju troše od 20 do 40 posto energije koju inače trošimo dok hodamo.


Poznato je da sjedeći položaj koji prevladava u današnjem životu većine građana negativno utječe na metabolizam masti i ugljikohidrata, te krvožilni sistem, posebno unutrašnjost krvnih žila u kojima se razvijaju upalni procesi, zbog čega je došlo do toga da su kardiovaskularne bolesti postale jedan od glavnih uzročnika smrti u svijetu. Zato bi, kažu američki naučnici nakon istraživanja plemena Hadzabe, češće trebalo – čučati.