Nepoznati pojedinac prebacio skoro milijardu američkih dolara u bitcoin-ima

Unatoč svim kritikama koje bitkoin trpi prošle sedmice se desilo nešto krajnje neobično, naime neko je prebacio količinu bitkoina u približnoj vrijednosti od milijardu američkih dolara.

Ovo je bio javan potez koji je svako mogao da vidi, ali su identiteti pošiljaoca i primalaca ostali nepoznati.

Veliki novac koji se obrće krijući se pred svima obično izaziva određeno zanimanje među bitcoinerima. Decrypt je primjetio da je ovaj transfer prepoznat kao najveći transfer bitcoin-a povezan sa poslom kao što je razmjena dobara što znači da se možda radi o imućnom privatnom pojedincu, ili bi se stvarno moglo raditi o berzi, investitoru, ili nekom drugom pravnom subjektu koji je trenutno nepoznat.

Nije obavezno objaviti koje bitcoin adrese neko kontroliše, i ako niko drugi ne sabere dva i dva, nečije aktivnosti mogu da ostanu pod velom pseudonimnosti, prenosi vice.rs .

Ako ova suma bitcoin-a pripada nekome legitimnom, onda je vjerovatno da je u pitanju interni transfer za neki posao, ili predstavlja veliku kupovinu robe ili usluga, ili pak prodaju bitcoin-a. Bez obzira na to šta je u pitanju, za taj posao mora da se plati porez u bilo kakvim relevantnim okolonostima.

A ako transfer nije bio legalan, pseudonimnost i sposobnost da novac slobodno cirkuliše bez prethodnog odobrenja nadležnih i jeste smisao bitcoin-a. Kada je to već rečeno, snage zakona su u ovoj fazi igre svakako svjesne bitkoina.

Javna priroda bitcoin blockchain-a, i drugih kriptovaluta nalik njemu znači da se pseudonimne informacije o transakcijama objavljuju javno u registru transakcija koji se prati još od pokretanja sistema.

Pored ove misterije oko bitcoin-a, prošlogodišnji transfer od otprilike milijardu dolara također je bio predmet interesovanja. A prije samo par sedmica, pratioci kriptovaluta su češkali glave zbog male transakcije etereuma koju su pratile milionske takse.