Nove mjere kao opomena za građane, vlasnici ugostiteljskih objekata nezadovoljni

U glavnom gradu BiH trenutno je najlošija situacija kada je riječ o koronavirusu, 67 je novih slučajeva zaraze, a ukupno je 1.798 slučajeva.

U Federaciji BiH od sutra će na snagu stupiti nove mjere, donesna je odluka da u zatvorenom javnom prostoru može biti 50 ljudi, a na otvorenom 100. Također se ograničava rad ugostiteljskih objekata, radno vrijeme može trajati do 23 sata.

Dok iz Kriznog štaba kažu da je ovo opomena za građane, vlasnici ugostiteljskih objekata vide to kao nepromišljenu odluku i velik udar na njihovo poslovanje, piše Oslobođenje.

“Mi smo sinoć saznali za tu odluku i baš smo komentarisali moji uposlenici i ja. Mi ne možemo da nađemo razuman razlog i logičan zašto je to pomjereno još jedan sat unaprijed. Smatram da ne trebaju sva kola da se lome na ugostiteljima. Turizam kod nas ispašta mnogo i ispaštat će dugo. U kontaktu sam sa prijateljima koji imaju turističke agencije. Kod njih je još gora situacija nego kod nas. Nelogične mjere koje donosi krizni štab meni lično stvaraju nepovjerenje. Ne vjerujem da ti ljudi imaju jasan put kojim nas vode niti jasan plan za borbu protiv ovoga što nas je snašlo”, rekao je Emir Pleh, vlasnik kafića Red Door Pub.

Podsjećamo, nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove/stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.