Nove upute i mjere za građane BiH koji žele putovati u Hrvatsku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske donijelo je nove upute za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Hrvatske ograničava se prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti: državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzevši osoba iz tačke 1. ne odnosi se na: zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja, osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod tačkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevni karantin/samoizolaciju.

Karantina/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na putnike u tranzitu., osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja    brisa    do    dolaska    na    granični    prijelaz), odnosno  uz obavezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

– Tokom prvih 14 dana od ulaska u Hrvatsku izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

– Tokom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

– Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

– Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja

–  Tokom poslovnih sastanaka, treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.

– Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili online uslugama.

– Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 stepen, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 stepeni potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

– U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

– U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih, simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, saopćeno je iz Granične policije BiH.