Novo ažuriranje iPhonea prikazuje da Instagram pali kameru čak i kad je ne koristite

Brojni korisnici širom svijeta koji su skinuli ranu verziju Appleovog sljedećeg velikog ažuriranja softvera iOS 14 primijetili su neočekivane promjene na njihovim uređajima.

Jedna od tih promjena je da Instagram pristupa kameri korisnika čak i kad je ona ugašena.

Korisnici su primijetili da zelena tačkica, koja prikazuje da je kamera uključena, svijetli dok korisnici provode vrijeme na Instagramu, bez obzira koriste li u tom trenutku kameru ili ne.

Glasnogovornik Facebooka rekao je u izjavi za Business Insider da je u pitanju greška koju zaposlenici pokušavaju popraviti, te dodao da sama činjenica da je zelena tačkica zasvijetlila ne znači nužno da je Instagram zaista pristupio njihovoj kameri.

Istovremeno, glasnogovornik kompanije Apple kazao je da se korisnicima prikazuje snimanje svaki put kad neka aplikacija koristi kameru ili mikrofon.

Vašoj kameri pristupamo samo kad nam to dopustite, primjerice, kad prijeđete prstom s kategorije Feed na kameru. Pronašli smo i ispravljamo bug u iOS 14 Beta verziji koji pogrešno ukazuje na korištenje kamere kad je korisnik ne koristi. Vašoj kameri ne pristupamo u tim slučajevima i ne snima se sadržaj”, izjavio je glasnogovornik.

Ovo nije prvi takav slučaj, ranije je nadogradnjom iOSa ispravljena greška na Facebooku.