NSRS: Tri odluke Predsjedništva BiH su veoma štetne po vitalne interese Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjave člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da su tri odluke Predsjedništva BiH štetne po vitalne interese Republike Srpske, na današnjoj 15. posebnoj sjednici.

Odluke koje se smatraju štetnim su:

– Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija broj: 01-50-1-2136-11/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;
– Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021, broj: 01-50-1-2136-10/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;
– Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021 broj: 01-50-1-2136-9/20, bez konsenzusa usvojena na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na 15. posebnoj sjednici Zaključke u vezi sa Izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju tri odluke Predsjedništva BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Obraćajući se poslanicima član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, je rekao da je po sva tri pitanja ugrožen interes Republike Srpske jer se zadire u ustavno-pravni poredak i da je na sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je preglasan, zamolio druga dva člana Predsjedništva da sa dnevnog reda skinu ove tačke što oni nisu prihvatili nakon čega je potegao vitalni nacionalni interes.

“Molim vas da zaštitite interese Republike Srpske. Pozivam vas da odbacimo ove odluke i podržite izjave koje sam dao“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je odluka o odobravanju i zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija veoma štetna po interese Republike Srpske i da nije u skladu sa Ustavom BiH.

“Ovaj memorandum isključuje bilo kakvu mogućnost da po ovim pitanjima bude angažovana policija Republike Srpske i druge agencije na prostoru Republike Srpske i to je ključni razlog zašto sam smatrao da ne treba dozvoliti da ovaj Memorandum dobije podršku. Memorandum sadrži niz materijalnih povreda i da nisu uvažena mišljenja Vlade, institucija Republike Srpske niti predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH“, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema ni jedan razlog i potrebe da se dvoumi u vezi sa tim, ističući da ono što je mimo Ustava i mimo interesa i nadležnosti institucija Republike Srpske ne može da bude prihvaćeno.