Odloženo izvršenje presude u slučaju poslovnog prostora Predraga Pašića

Na sjednici Općinskog vijeća, Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar, se osvrnuo na dešavanja oko poslovnog prostora i otvorenog pisma Predraga Pašića.

Ajnadžić je istakao da je riječ o nekretnini koja je pod restitucijom.

“Presuda Suda je konačna i izvršna i dozvoljavam da Pašić i njegov advokatski tim u svojim rukama imaju rješenje. Moraju se odazvati Općini na javni poziv koji smo poslali ili pokrenuti i iskoristiti pravni lijek da obnove postupak kako to dozvoljava sud. Prostor nije njegov i treba reći da podržavam apsolutno stavove Pravobranilaštva. Prostor je pod restitucijom i njime raspolaže Općina do konačnog rješenja. Mi smo tražili potraživanja za samo posljednjih pet godina, a Pašić koristi taj prostor od 1991. godine i jako je zanimljivo da ja sam savjetovao Pašića da razumnije priđe ovome problemu, jer zapravo je on taj koji upravlja pravnim procesom naspram sebe. Dakle suština je da je on tužio Općinu da po principu dospjelosti uknjiži prostor na sebe od 120 kvadrata. Mi smo se tome suprotstavili, mi smo odbranili taj prostor koji je općinski. On se mora vratiti. Inače je Predrag Pašić imao pozive u kontinuitetu od momenta pokretanja tužbe, po principu dosjelosti 2018. i posljednji poziv je otišao prije tri dana da dođe i da se preugovara kada je u pitanju ugovorni odnos i obligacija između Općine i korisnika poslovnog prostora”, kazao je Ajnadžić.

Dodao je da podržava da Pašić sa svojim advokatskim timom nađe najbolju opciju, prenosi Oslobođenje.

“Neću se uopšte suprotstavljati činjenici da ako oni misle da na izvršnu presudu suda može da se traži obnova postupka ja ću to rado podržati, ali je činjenica da je općina Centar uknjižena sa zabilježbom spora na nekretninu sa kojom garantira za ugovanje koje ima Pašić prema Općini”, rekao je Ajnadžić.

Nakon toga je Sulejman Memo Haljevac (SBB) podnio inicijativu da OV izglasa odlaganje izvršenja presude i da se zaduži načelnik i pravobranilaštvo da se obnovi postupak pred nadležnim sudom, te da se iskoriste zakonske mogućnosti da se postupak obnovi. Ova inicijativa je usvojena.