Opća bolnica Sarajevo nudi pomoć KCUS-u zbog velikog broja zaraženih koronavirusom

Zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom u izolatoriju na Podhrastovima, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo ponudila je pomoć Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Mi dijagnostički, kad je u pitanju COVID-19, zavisimo od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jer mi šaljemo uzorke na testiraje u KC na mikrobiologiju. Obzirom da je kod nas problem jer Kantonalna bolnica nema infektivni odjel ni infektologa, pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo na Podhrastove, tako da trenutno imamo sedam pacijanata koji su tu hospitalizovani. Dva pacijenta imamo u Kantonalnoj bolnici dok se 41 osoba pozitivna liječi u svojim domovima pod ljekarskim nadzorom mobilnih timova domova zdravlja”, ističe Medina Bičo.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović predlaže da se prostor Klinike za vaskularnu hirurgiju koji je trenutno prazan dodijeli Općoj bolnici kako bi pomogli Kliničkom centru, piše N1.

“Pošto smo od prošle subote u bolnicu primili 289 pacijenata i uradili 209 planiranih operativnih zahvata i 54 zahvata tokom noćnih dežurstava, a mala smo gradska bolnica, predlažemo da nam se dodijeli tokom epidemije prostor Klinike za vaskularnu hirurgiju koji zjapi prazan i zaključan evo već tri godine. Pošto je veliki broj hirurških bolesnika koji je ovih dana operisan, miješanje hirurških pacijenata sa infektivnim bi moglo biti kobno i sa tragičnim posljedicama. Zato i molimo taj prazan prostor. Mi bismo preuzeli brigu o tim pacijentima uz Vladino naređenje da tokom dana ili sutra bude primljeno trideset sestara, a to je zakonski moguće jer je krizno stanje”, rekao je Gavrankapetanović.

Put pacijenta i izolatorij – dvije stavke koje će najhitnije razmatrati novi ministar zdravstva u KS.

“Mislim da će dr Nijaz Štitkovac sa svojim kvalitetima vođenja ambulante u Žepi tokom rata, vođenja DZ moći odgovoriti kako lokalnim pitanjima u zdravstvu tako i prem KC i Zavoda zdravstvenog osiguranja… prije svega se moramo posvetiti putu pacijenta i izolatoriju”, kaže Sead Milavica.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini danas je 183 novozaraženih, a trenutno je aktivno 5.288 slučajeva. U Sarajevu su zaražene 73 osobe, te se apeluje na građane da poštuju mjere prevencije.