Općina Centar: Počelo uklanjanje grafita sa zgrada

Općina Centar započela je sa realizacijom projekta uklanjanja grafita sa zgrada na teritoriji ove općine, saopšteno je na zvaničnoj stranici ove institucije. 

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 20.000 KM.

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar vodi ovaj projekat i nakon provedene procedure javne nabavke odabira izvođača radova potpisan je ugovor sa firmom „Aida komerc“, koja ima obavezu da tokom narednog perioda ukloni grafite sa zgrada u najužem centru grada i to u ulicama: Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Branilaca Sarajeva i Branislava Đurđeva.

Početku uklanjanja grafita sa zgrade u Mis Irbinoj ulici, tačnije sa zgrade kultnog FIS-a, prisustvovao je i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem i direktoricom Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ Sabinom Špago, ustanove koja upravlja ovim sportskim objektom.

Ovom prilikom će odabrana firma ukloniti sve nečistoće i razne boje (sprejevi, lakovi, uljane boje, vodootporni flomasteri…). Čišćenje će biti izvedeno u tri metode, u zavisnosti od vrste i kvaliteta postojeće fasade.

Osnovna metoda je čišćenje vodom i hemijskim sredstvima. Oblog natopljen ekološki certificiranim hemijskim sredstvom ostaje na površini fasade, koliko je potrebno da sredstvo prodre u dubinu materijala i izvuče nečistoću na površinu.

Abrazivna metoda (mikropjeskarenje pod visokim tlakom) se izvodi samo izuzetno, ukoliko ostale metode ne daju očekivani rezultat.