Općina Stari Grad: Izgrađeni potporni zidovi uz regionalni put Dariva-Hreša

Dva armirano-betonska potporna zida ukupne dužine od 105 metara izgrađena su uz saobraćajnicu Dariva – Mošćanica. Radi se o još jednom velikom ovogodišnjem projektu Općine Stari Grad, rehabilitaciji regionalnog puta Dariva-Hreša R447, dionica Dariva-Mošćanica, u dužini od 450 metara.

Izgrađeni potporni zidovi u oba smjera

Iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine kazali su kako se stabilizacijom vremenskih prilika ubrzala i dinamika radova na ovom projektu, te da je završena i izgradnja desnog armirano-betonskog potpornog zida.

“Potporni zidovi su izgrađeni u oba smjera. Prvi je bio dužine 38 metara, a drugi 67 metara. Trenutno se izvode radovi na drenaži, nakon čega su planirani iskopi za oborinsku odvodnju, tako da će time i biti privedeni kraju zemljani radovi“, pojasnili su iz Službe. Kazali su i to da su nakon odvodnje planirani radovi na rubnim ivičnjacima, te pripremama terena za asfaltiranje pomenute dionice. Ovim radovima prethodilo je uklanjanje postojeće stijene, a sve s ciljem proširenja saobraćajnice i lakšeg odvijanja saobraćaja”.

Projekat vrijedan 320.000 KM

Cilj ovog značajnog projekta je proširiti ovu cestu na svim mjestima gdje je to moguće. Pored proširenja i novog asfalta, projekat obuhvata i novu horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, ali i odvodnju površinskih voda, što je od vitalnog značaja za jednu cestu u ovakvom području. Ovi radovi koštaju oko 320.000 KM, a finansiraju ih zajednički Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.